Edavki elektronsko davčno poslovanje Grb Republike Slovenije Republika Slovenija Ministrstvo za finance,  Finančna uprava RS   

Spletni portal za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom portala se strinjate z uporabo piškotkov.

Vhodna stran Pogosta vprašanja

Pogosta vprašanja

Podjetje obračunava invalidnino zaposlenemu in to invalidnina refundira od ZPIZS. Če se prispevki na plačo ne prikažejo pod opcijo obračunani na zbirnem REK obrazcu, potem se pri oddaji javi kritična napaka. Kaj naj naredim?

Pojasnilo DURS glede pravilne izpolnitve podatkov v tem primeru:

 

1)       Izpolnjevanje zbirnega dela obračuna REK-1

 

a)     Znesek invalidnine se vpiše v polje 106.

b)     Od tega zneska se prispevki delojemalca le obračunajo, ne pa tudi vplačajo (prikazati jih je treba v koloni »obračunani« - v ustrezna polja od 501 do 507, v koloni »za plačilo« pa se ne izkazujejo).

c)     Prispevki delodajalca od zneska invalidnine se na zbirnem REK-1 ne izkazujejo.

 

2)       Izpolnjevanje individualnega dela obračuna REK-1 - iREK

 

a)     Za zaposlenega, ki prejema invalidnino, je potrebno uporabiti oznako A016.

b)     Celoten znesek izplačanega dohodka (seštevek bruto plače ter bruto invalidnine) se vpiše pod A052 in sicer pod enotno vrsto dohodka 1101 (izbor v polju A051).

c)     Celoten znesek izplačanega dohodka (seštevek bruto plače ter bruto invalidnine) se vpiše pod A062 in sicer pod enotno osnovo za prispevke P01 (izbor v polju A061).

d)     Prispevki v breme delojemalca od celotnega bruto dohodka se vpišejo v kolono »obračunani znesek«, del prispevkov od bruto invalidnine hkrati tudi v kolono »plačani znesek«, del prispevkov od bruto plače pa se v kolono »plačani znesek« vpiše na dan dejanskega nakazila teh prispevkov na predpisane podračune.

e)     Kot prispevki v breme delodajalca se vpisujejo le tisti, ki so obračunani od bruto plače. Od zneska bruto invalidnine se prispevki delodajalca ne obračunavajo, zato se jih tudi ne vpisuje v polja od A081 do A086.

Opomba: V primeru, da izplačevalec uporablja vnosni program na eDavkih, mora ustrezne zneske v polja od A081 do A086 vpisati sam, ker se s klikom na »izračun« ne izračunajo avtomatično.