Obvestilo

Pomembnost: Informativno
Čas objave: 22. 10. 2010 11:51:54
Veljavnost do: 31. 01. 2011 00:00:00

OBVESTILO O OBJAVI PREDLOGA NOVIH XML SHEM ZA OBRAZCA REK-1 IN REK-2

V državnozborskem postopku je predlog novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2, ki prinaša tudi določene spremembe v načinu obračunavanja in plačevanja obveznih prispevkov za socialno varnost, ki naj bi bile po predlogu ZPIZ-2 (prva obravnava) uveljavljene s 1. januarjem 2011.

 

Skladno z do sedaj znanimi predlogi spremembe, ki vplivajo na sistem obračunavanja in plačevanja obveznih prispevkov za socialno varnost, katere zavezanci – plačniki davka obračunavajo na obračunih davčnega odtegljaja (obrazcih REK), je DURS pripravil predlog novih XML shem za obrazca REK-1 in REK-2, ki naj bi bila v uporabi za izplačila dohodkov od 1. januarja 2011.

 

Objava predloga novih XML shem obrazcev REK-1 in REK-2 je namenjena razvijalcem programske podpore za obračun plač, drugih dohodkov iz delovnega razmerja ter dohodkov iz drugih pogodbenih razmerjih. Z objavo predloga novih XML shem želi DURS omogočiti razvijalcem programske podpore ustrezno in pravočasno prilagoditev te podpore, kar bo izplačevalcem omogočilo, da bodo z zakonskim rokom za uvedbo teh sprememb lahko oddajali obrazce REK v skladu z zakonom.

 

Predlog novih shem za obrazca REK-1 in REK-2 ni dokončen. Temelji na do sedaj znanih predlogih sprememb v načinu obračunavanja obveznih prispevkov za socialno varnost na podlagi predloga novega Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju - ZPIZ-2 (prva obravnava), ki se v zakonodajnem postopku lahko še spremeni.

 

V predlaganih dopolnitvah shem obrazcev REK-1 in REK-2 so bile upoštevane naslednje vsebinske spremembe, katerih uveljavitev je s predlogom ZPIZ-2 (prva obravnava) predvidena s 1. januarjem 2011:

 

1.    Na podlagi 156. člena predloga ZPIZ-2 (prva obravnava) bo Republika Slovenija zavezanec za del obračunanih prispevkov delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje starejših delavcev. Na tej podlagi je dopolnjen obrazec REK-1 z dodanimi polji za osnove za prispevke delodajalcev (zbirni del) ter polji za podatke o zavarovancu (iREK).

 

2.    Na podlagi 18. člena predloga ZPIZ-2 (prva obravnava) se obvezno zavarujejo osebe, ki v okviru kakšnega drugega pogodbenega razmerja opravljajo delo in ne prejemajo pokojnine. Za drugo pogodbeno razmerje se štejejo: podjemne, avtorske in druge civilne pogodbe, delo prokurista ali poslovodne osebe, imenovanje v organe kapitalske ali osebne družbe, na podlagi imenovanja za stečajnega upravitelja, likvidacijskega upravitelja, idr.

V primeru, da osebe, ki niso zavarovane na drugi podlagi za polni delovni čas in niso upokojene, opravljajo delo na podlagi drugega pogodbenega razmerja, postanejo zavarovanci po navedenem členu. Dohodek, prejet na podlagi drugega pogodbenega razmerja, bo v tem primeru, skladno s predlogom ZPIZ-2, od 1. januarja 2011 dalje osnova za obračun prispevka zavarovanca in delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

V primeru, da oseba na podlagi drugega pogodbenega razmerja ne postane zavarovanec po 18. členu predloga ZPIZ-2 (če je že zavarovana na drugi podlagi za polni delovni čas ali je upokojena), pa je na tej podlagi izplačan dohodek osnova le za prispevek za posebne primere zavarovanja. Ta je skladno s 148. členom predloga ZPIZ-2 določen v višini stopnje, določene za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje delodajalca, skladno s predpisi, ki urejajo prispevke za socialno varnost (torej po stopnji 8,85 % in ne več po stopnji 6 %, kot to velja sedaj).

Na navedenih podlagah je dopolnjen obrazec REK-2 z novimi polji za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje zavarovanca in delodajalca (zbirni del).

 

Spremenjene sheme XML obrazcev so objavljene na spletni strani testnega portala eDavki: http://beta.edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Technicals/FormsXml.aspx.

 

Podrobneje je vpliv sprememb, ki jih predvideva predlog ZPIZ-2 (prva obravnava) tehnično opisan tukaj.