Obvestilo

Pomembnost: Pomembno
Čas objave: 17. 02. 2005 14:37:01
Veljavnost do: 1. 03. 2005 00:00:00

Novost na eDavkih: Napoved za odmero dohodnine za leto 2004

 

Davčne zavezance za dohodnino – fizične osebe obveščamo, da bo od dne 22.2.2005 na sistemu eDavki na voljo obrazec napovedi za eDohodnino za registrirane in neregistrirane uporabnike eDavkov.

 

Registrirani uporabniki eDavkov so tisti, ki imajo poleg potrebne računalniške opreme tudi ustrezno veljavno digitalno potrdilo in so uspešno opravili postopek prijave v sistem eDavki. Ti bodo po vstopu v varni del portala lahko izpolnili, elektronsko podpisali in elektronsko oddali obrazec za eDohodnino za leto 2004. Pri tem se jim bodo na obrazcu predizpolnili vsi njihovi osebni podatki, na voljo pa jim bo tudi predizpolnitev nekaterih drugih podatkov (njihovi računi pri bankah, register pokojninskih načrtov ipd.). Opozoriti velja tudi, da se zavezancem ne bodo predizpolnili podatki o njihovih osebnih dohodkih in drugih prejemkih ter olajšavah in podobno. Vse naštete podatke bodo morali sami izpolniti v obrazec eDohodnine. Pri tem jim bo s klikom na določen gumb na voljo vsa pomoč iz Navodila za izpolnjevanje napovedi za dohodnino, kakor tudi informativni izračun dohodnine.

 

Neregistrirani uporabniki eDavkov pa so tisti, ki razpolagajo s potrebno računalniško opremo in povezavo z internetom, nimajo pa veljavnega digitalnega potrdila oziroma niso opravili prijave v sistem eDavki. Ti bodo lahko na javnem delu portala odprli obrazec za eDohodnino, ga izpolnili, izvršili informativni izračun in natisnili. Natisnjen obrazec bodo morali nato po pošti ali osebno dostavili pristojnemu davčnemu uradu oziroma izpostavi, kjer imajo stalno prebivališče. Za neregistrirane uporabnike eDavkov elektronska oddaja izpolnjenega obrazca napovedi za dohodnino torej ne bo mogoča.

 

 

Pooblaščanje pri eDohodnini

Vse registrirane uporabnike sistema eDavki obveščamo, da lahko v zaprtem delu na elektronski način sami pooblastijo drugo osebo za izpolnitev, podpis in elektronsko oddajo svoje eDohodnine. Pri tem morajo razpolagati z njeno davčno številko in enotno matično številko fizične osebe, oziroma davčno številko in matično številko pravne osebe ali druge osebe, ki opravlja dejavnost. Pooblastilo, ki se elektronsko podpiše, je mogoče časovno omejiti ter ga v vsakem času tudi preklicati. V tem primeru pa mora seveda ta druga oseba – pooblaščenec prav tako kot pooblastitelj, razpolagati z veljavnim digitalnim potrdilom.

 

Neregistrirani uporabniki sistema eDavki lahko za izpolnitev, podpis in elektronsko oddajo svoje eDohodnine pooblastijo drugo fizično ali pravno osebo na posebnem obrazcu, ki jim je na razpolago na spletni strani: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Mandates/MandatingForms.aspx. Obrazec morajo pravilno izpolniti, natisniti in lastnoročno podpisati ter poslati po pošti ali osebno dostaviti pristojnemu davčnemu organu, kjer morajo sicer napovedati svojo dohodnino. Pooblaščena oseba davčnega organa bo tako pooblastilo računalniško vnesla v sistem eDavkov, nakar bo lahko pooblaščenec (ki je imetnik digitalnega potrdila) za davčnega zavezanca oddal eDohodnino.