Obvestilo

Pomembnost: Pomembno
Čas objave: 1. 08. 2014 13:01:45
Veljavnost do: 31. 10. 2014 00:00:00

INFORMACIJA O VPOGLEDU V KNJIGOVODSKO KARTICO ZAVEZANCA (iz naslova uvoznih dajatev, trošarin in okoljskih dajatev) PREKO SISTEMA eDAVKI »eKarticaC«

Finančna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju: FURS) med drugim vodi knjigovodske evidence terjatev in obveznosti iz naslova pobiranja uvoznih in izvoznih dajatev, drugih dajatev, ki se pobirajo pri uvozu in izvozu, trošarin, okoljskih dajatev ter drugih dajatev, za pobiranje katerih je pristojna carinska služba (v nadaljevanju: uvozne dajatve in trošarine).

Zaradi potrebe po vse večji obveščenosti zavezancev o stanju njihovih terjatev in obveznosti smo na Finančni upravi RS poleg e-knjigovodske kartice eKartica, na kateri so prikazane terjatve in obveznosti iz naslova davkov in prispevkov, za pobiranje katerih je pristojna davčna služba, uvedli storitev e-knjigovodske kartice eKarticaC, na kateri so prikazane terjatve in obveznosti iz naslova uvoznih dajatev, trošarin in okoljskih dajatev. Na eKarticiC so ločeno prikazane prekrškovne in druge nedavčne terjatve, za pobiranje katerih je pristojna FURS, in nedavčne terjatve, ki jih FURS prejme v izterjavo od drugih predlagateljev (npr. denarne kazni, globe, stroški prekrškovnega postopka,…). Osnova za prikaz podatkov na eKarticiC zavezanca je knjigovodski sistem FURS, v katerega se knjižijo vsi poslovni dogodki zavezanca.

 

V tehničnem smislu se nova eKarticaC obnaša popolnoma enako kot eKartica, ki jo zavezanci uporabljate že dobri dve leti.