Obvestilo

Pomembnost: Informativno
Čas objave: 24. 08. 2005 15:54:29
Veljavnost do: 30. 09. 2005 00:00:00

Pojasnilo zavezancem za DDV

 

V postopkih naknadnega nadzora trgovanja znotraj Skupnosti, ki so posledica prejetih zahtevkov za preveritev podatkov iz držav članic, ugotavljamo, da  posamezni primeri verižnih poslov in izvoza blaga  niso pravilno evidentirani.

 

Podjetje iz npr. Nemčije naroči blago pri slovenskem podjetju in hkrati naroči, da slovensko podjetje pošlje blago neposredno v tretjo državo (npr.v Makedonijo). Nemško podjetje torej prevzame blago v Makedoniji. Slovensko podjetje je izvoznik blaga.

 

V tem primeru to ni dobava blaga v drugo državo članico. Slovensko podjetje izda nemškemu podjetju račun s klavzulo o oprostitvi DDV na podlagi 1. točke 31. člena ZDDV, ki bo izvozni carinski deklaraciji tudi priložen. Slovensko podjetje dokazuje oprostitev DDV z izvozno carinsko deklaracijo, na kateri je to podjetje navedeno kot izvoznik blaga. Promet blaga, ki ga nemško podjetje opravi v tretji državi (v Makedoniji), ni predmet slovenske DDV zakonodaje.

 

Slovensko podjetje mora vrednost z računa, izdanega nemškemu podjetju, vpisati v stolpec 9 knjige I-RAČ in ga v obračunu DDV prikazati pod oznako 12-izvoz blaga in NE pod oznako 16 – dobave blaga v drugo državo članico. Takšnega računa, čeprav je izdan podjetju v drugi državi članici, se tudi NE vpisuje v kvartalno poročilo.