Obvestilo

Pomembnost: Pomembno
Čas objave: 7. 01. 2015 14:36:39
Veljavnost do: 31. 01. 2015 00:00:00

Ponovno omogočena oddaja obrazcev DOD-DDPO in DDD-DDD

 

Obveščamo vas, da smo umaknili blokado oddaje obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej). Tako lahko nemoteno oddajate navedene obračune za leto 2014 na do sedaj veljavni različici programa Silvester Pelias in Silvester Fineus. Novi različici programa Silvester Pelias in Silvester Fineus vam bo na voljo predvidoma konec januarja 2015. Novi različici programa bosta vključevali tudi spremembe, vezane na novo Uredbo o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči ter načinu uveljavljanja regionalne spodbude za zaposlovanje ter davčnih olajšav za zaposlovanje in investiranje, ki je bila objavljena v Uradnem listu RS, št. 93/14 dne 22.12.2014.

 

Izjema od navedenega so zavezanci, ki bi želeli na obračunu opraviti priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov za leto 2015, pa imajo prihodke v letu 2014 med 50.000 in 100.000 evri  oziroma  zavezanci, ki ne presegajo 100.000 evrov na nosilca in na drugega člana kmečkega gospodinjstva, ki je vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje kot kmet oz. član kmečkega gospodinjstva v skladu z zakonom, ki ureja obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Ti zavezanci bodo lahko obračun s priglasitvijo oddali po implementaciji novih različic programa.

 

Do implementacije nove različice programa Silvester Pelias in Silvester Fineus  ostaja onemogočena oddaja davčnega obračuna, ki se nanaša na leto 2015, zaradi izračuna normiranih odhodkov, ki so za leto 2015 določeni v drugačni višini, kar bo podprto v novi različici programa.

 

Ob tem vas opozarjamo še na oddajanje popravka davčnega obračuna. Če ste ali boste davčni obračun za leto 2014 oddali na stari (trenutno veljavni) različici programa Silvester Pelias (različica 6.0.0.19) oziroma Silvester Fineus (različica 6.0.0.19),  po implementaciji nove različice programa pa boste želeli oddati popravek davčnega obračuna, bo potrebno vse podatke iz prvotno vloženega obračuna ponovno vnesti v novo različico programa Silvester. Program Silvester namreč  ne omogoča prenosa podatkov med različnimi različicami programa.

Več o tem si lahko preberete na povezavi:

http://datoteke.durs.gov.si/silvester/novosti.html#Q15