Obvestilo

Pomembnost: Pomembno
Čas objave: 14. 01. 2015 15:58:58
Veljavnost do: 1. 05. 2015 00:00:00

Predlaganje REK obrazcev za invalidska podjetja po uveljavitvi novele ZZRZI

Z uveljavitvijo novele ZZRZI-D (Ur.l. RS, št. 98/14) se spreminja 74. člen ZZRZI tako, da so invalidska podjetja, ki lahko uveljavljajo oprostitev za vse zaposlene delavce oproščena plačila prispevkov za socialno varnost za zaposlene delavce, ki niso invalidi, le do višine  trikratnika minimalne plače v Republiki Sloveniji (2.367,45 eur). Navedena sprememba velja za vsa izplačila dohodkov iz delovnega razmerja od 1. januarja 2015 dalje ne glede na obdobje na katerega se dohodki nanašajo.

 

Za vse zaposlene neinvalide, katerih dohodki iz delovnega razmerja so višji, morajo invalidska podjetja plačati prispevke za socialno varnost delodajalca in delojemaca od razlike med dejanskimi dohodki iz delovnega razmerja delavca neinvalida in 3 kratnikom minimalne plače. Če delodajalec za določen mesec izplača plačo ali nadomestilo plače ter druge dohodke iz delovnega razmerja v več delih ali ločeno, in ti skupaj presegajo 3 kratnik minimalne plače, je pri zadnjem izplačilu dohodka treba plačati prispevke za socialno varnost v višini, ki velja za presežek 3 kratnika minimalne plače.

 

Plačniki davka, ki imajo status invalidskega podjetja in skladno z določbo 74. člena ZZRZI uveljavljajo oprostitev plačila prispevkov za socialno varnost za vse zaposlene delavce  v primeru, ko plača dohodki iz delovnega razmerja neinvalidnega delavca presežejo 3 kratnik minimalne plače, predložijo REK-1 obrazec ločeno za del dohodkov do 3 kratnika minimalne plače in ločeno za dohodke, ki presegajo 3 kratnik minimalne plače, tako da v polju "Zaporedna številka izplačila" označijo 1. in 2. del izplačila:

·         Izplačilo dohodka zaposlenim neinvalidom do višine 3 kratnika minimalne plače prikažejo na REK-1 obrazcu in v polju 004 označijo DA. Prispevke za socialno varnost samo obračunajo, vendar jih ne plačajo (razen prispevka za zaposlovanje) in jih porabijo skladno z določili ZZRZI. Prispevke za socialno varnost, ki se ne vplačajo na prehodne davčne podračune, se v REK-1 obrazcu prikažejo samo v stolpcu "obračunani".

·         Izplačilo dohodka zaposlenim neinvalidom, ki presegajo 3 kratnik minimalne plače prikažejo na REK-1 obrazcu in v polju 004 označijo NE (izplačevalec ni invalidsko podjetje). Prispevke za socialno varnost v celoti obračunajo in plačajo.

 

Ne glede na način predlaganja REK obrazcev za dohodek oseb, ki nimajo statusa invalida, in ti dohodki presegajo zakonsko določen znesek (2.367,45 eur), pa za potrebe izračuna akontacije dohodnine plačnik davka dohodka ne deli na dva dela, če je izplačan v enem znesku (npr. plača). Plačnik davka akontacijo dohodnine obračuna in plača od celotnega posameznega dohodka (npr. plače), na posameznem REK obrazcu pa prikaže sorazmeren del obračunane akontacije. Uveljavljanje olajšav pri obračunu akontacije dohodnine plačnik davka prikaže na enem izmed oddanih REK obrazcev, za ta dohodek.