Edavki elektronsko davčno poslovanje Grb Republike Slovenije Republika Slovenija Ministrstvo za finance,  Finančna uprava RS   

Povezava do starega portala eDavki bo prenehana dne 30.9.2018. Vsem zavezancem zato predlagamo, da si uredijo bližnjico do prenovljenega portala eDavki in z uporabo ne odlašajo.

Spletni portal za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom portala se strinjate z uporabo piškotkov.
Vhodna stran (i) točka

točka

Pogosta vprašanja lahko pregledujete po temah (klik na želeno temo) ali z iskanjem po ključnih besedah (vpis besedila v polje 'Išči' in klik na 'Poišči'). Če želite informacijo o informativnem izračunu dohodnine vnesete v polje svojo davčno ševilko. 'Iskanje Google' omogoča iskanje istih pojmov po straneh fu.gov.si.

 

Išči 
+ Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi xml dokumenta: Napaka v vrstici 1, položaju 3.
 
 
Vzrok napake je lahko, da uvažate xml datoteko, ki ste jo pripravili za Ajpes. Ta datoteko ni primerna za oddajo prek sistema eDavki.
 
+ Zavezanec tipa 'SP' ne sme uvoziti tega obrazca.
 
 
Preverite ali oddajate dokument Obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD), ki se ga pripravi s programom Silvester Finesu (in ne Silvester Pelias).
+ Pogosta vprašanja in novosti v zvezi z aplikacijo Silvester (Fineus in Pelias)
 
 
Kako oddati obračun Dod-DDPO in DDD-DDD si lahko pogledate v videu.
+ Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi dokumenta: Napaka v vrstici 0, položaju 0.
 
 
 
Če ste podatke pripravili v programu Silvester, je potrebno dostaviti podatke na DURS iz mape Export. Napaka se pojavi kadar uvažate xml datoteko v sistem eDavki in pri tem izberete napačno datoteko in napačne mape.
Če ste podatke pripravili v svojem programu, je potrebno, da jih pripravite v kodni strani UTF-8.
 
+ Napačni parametri: stran se zaradi napačnih parametrov ne more naložiti
 
 
Sporočilo se pojavi v dveh primerih:
1. Oddati želite napačno datoteko glede na tip zavezanca. Npr. imate s.p. in namesto, da bi izbrali program Silvester Fineus in s tem dokument DDD-DDD, ste podatke pripravili v napačnem programu Silvester Pelias in s tem pripravili dokument DOD-DDPO.
2. Nimate urejenega ustreznega pooblastila za elektronsko oddajo obrazca prek sistema eDavki. Stanje pooblastil najhitreje preverite tako, da vstopite v sistem eDavki, izberite ustreznega zastopanega in odprite dokument DOD-DDPO oziroma DDD-DDD. Če vam sistem javi, da nimate pravic do dostopa, je potrebno pridobiti ustrezno pooblastilo.
 
+ Kje najdem program Silvester Pelias/Fineus za oddajo obračuna za leto 2018?
 
 
Program Silvester Pelias/Fineus najdemo pod rubriko Pripomočki in programi - Programi za pripravo podatkov in dokumentov.
+ Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi dokumenta: Napaka v vrstici 1, položaju 1.
 
 
Napaka se pojavi kadar uvažate xml datoteko v sistem eDavki in pri tem izberete napačno datoteko. Če ste podatke pripravili v programu Silvester, je potrebno dostaviti podatke na DURS iz mape Export.
 
Če vam je datoteko pripravil npr. računovodski servis in se pojavi ta napaka priporočamo, da datoteko odprete, lahko tudi z Beležnico (Notepad) in odstranite prvi odvečni znak »?«. Popravljeno datoteko nato uvozite v sistem eDavki.
 
 
Napačno: ?<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
Pravilno: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
+ Zaradi spremembe obrazca dokumenta ni več mogoče urejati ali oddati. Dokument lahko oddate tako, da izberete oddajo novega dokumenta.
 
 
 
Sporočilo se prikaže v primeru, da ste podatke pripravili v stari različici programa Silvester. Aktualna verzija dokumenta DDD-DDD je 086/16 in DOD-DDPO je 030/17. Verzijo dokumenta preverite tako, da si v programu Silvester naložite obrazec, nato v maski dokumenta preverite njegovo verzijo.

 
Če kljub, ponovni namestitvi programa Silvester Fineus/Pelias, ne uspete naložiti zadnje aktualne verzije, priporočamo spodnji postopek (opozarjamo, da na ta način boste izbrisali podatke dotičnega zavezanca in jih bo potrebno ponovno vnesti): Odprite program Silvester Fineus/Pelias in v orodni vrstici izberete--> Pomoč -->Vizitka, dvoklik na besedo Podatki in v mapi DRAFT, SENT in EXPORT izbrišete vse xml datoteke tega zavezanca za določeno obdobje.
Nato program Silvester Fineus/Pelias zaprete in si ga ponovno naložite iz naše spletne strani http://edavki.durs.si.
Naložite obrazec in preverite, če imate verzijo dokumenta  DDD-DDD 086/16 ali DOD-DDPO 030/17.
+ Postopek oddaje Obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD)
 
 
Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) pripravite v svojem programu ali v programu Silvester Fineus, ki si ga naložite iz naše spletne strani: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx
Kako oddati obračun Dod-DDPO in/ali DDD-DDD si lahko pogledate tudi v videu.

 
Ko vnesete vse potrebne podatke, je potrebno datoteko še oddati prek sistema eDavki in jo podpisati z digitalnim potrdilom. Datoteko lahko oddate na dva načina. V programu Silvester Fineus kliknete na Priprava za DURS:
1.    Odločite se za prvo opcijo (Podatke bom oddal-a z direktno povezavo na eDavke):
Takrat vas vrže direktno v sistem eDavki, kjer najprej izberete digitalno potrdilo s katerim želite vstopiti v sistem. Nato kliknete le na Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis. Včasih se pojavi opozorilo , ki predstavlja le pojasnilo, da so bili določeni matični podatki usklajeni z RDZ-jem (npr. naslov, poštna številka), kar pa ne vpliva na vsebino dokumenta, zato lahko s postopkom oddaje nadaljujete.
Če imate težave s povezavo programa Silvester s spletno stranjo eDavki, priporočamo spodnjo opcijo.
2.    Odločite se za drugo opcijo (Podatke bom shranil-a na drugo lokacijo in poskrbel-a za dostavo na DURS):
Datoteko shranite na svojo lokacijo in si jo tudi zapomnite. Nato vstopite v sistem eDavki in izberite zavezanca za dajanje podatkov (v primeru, da jih imate več). Nato na levi strani izberete - Dokumenti ter spodaj Uvoz dokumenta. Prebrskate kje imate shranjeno xml datoteko katero želite uvoziti in s klikom na Uvozi, dokument uvozite. Nadaljnji postopek oddaje je enak kot pri ročnem izpolnjevanju obrazcev (Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis). Ko prejmete sporočilo, da ste dokument uspešno oddali, je postopek zaključen. Oddani dokument lahko vedno pregledate med Vloženimi dokumenti.
 
+ Kako storniram obrazec oz. kako postopam, če obrazca ni mogoče stornirati?
 
 
1. DDV obrazci: Če imate obdobje še na voljo (zakonski rok oddaje dokumenta še ni potekel in na predhodnem dokumentu niste označili, da zahtevate vračilo), obrazec enostavno še enkrat oddajte (kot bi dokument oddajali prvič). Upoštevan bo zadnji oddan dokument za isto obdobje. V primeru, da obdobja nimate več na voljo boste popravek vključili v tekočem obdobju. Več o popravkih DDV obrazcev: https://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Faq/Faq.aspx?qq=ddv
2. REK obrazci: Odprete oddan REK obrazec in ga stornirate. Storno obrazca se uporablja le v primerih, ko ste vpisali napačen datum izplačila, mesec izplačila ali ste izbrali napačno vrsto dohodka. Več: http://www.datoteke.fu.gov.si/eDavki/Navodila_za_izpolnjevanje_rek.pdf
3. DDPO in DDD-DDD: Zadnji oddan obračun za določeno obdobje bo upoštevan.
4. Dohodninski obrazci: Zadnji oddan obrazec za določeno obdobje bo upoštevano.

Več o samih popravkih lahko poiščete med pogostimi vprašanji: https://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/Faq/Faq.aspx

+ Postopek priprave in oddaje Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO)
 
   
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) pripravite v svojem programu ali v programu Silvester Pelias, ki si ga naložite iz naše spletne strani: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx
Kako oddati obračun Dod-DDPO in/ali DDD-DDD si lahko pogledate tudi v videu.
Ko vnesete vse potrebne podatke, je potrebno datoteko še oddati prek sistema eDavki in jo podpisati z digitalnim potrdilom. Datoteko lahko oddate na dva načina. V programu Silvester Pelias kliknete na Priprava za DURS:
1.    Odločite se za prvo opcijo (Podatke bom oddal-a z direktno povezavo na eDavke):
Takrat vas vrže direktno v sistem eDavki, kjer najprej izberete digitalno potrdilo s katerim želite vstopiti v sistem. Nato kliknete le na Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis. Včasih se pojavi opozorilo , ki predstavlja le pojasnilo, da so bili določeni matični podatki usklajeni z RDZ (npr. naslov, poštna številka), kar pa ne vpliva na vsebino dokumenta, zato lahko s postopkom oddaje nadaljujete.
Če imate težave s povezavo programa Silvester s spletno stranjo eDavki, priporočamo spodnjo opcijo.
2.    Odločite se za drugo opcijo (Podatke bom shranil-a na drugo lokacijo in poskrbel-a za dostavo na DURS):
Datoteko shranite na svojo lokacijo in si jo tudi zapomnite. Vstopite v sistem eDavki na običajen način in izberite zavezanca za dajanje podatkov (v primeru, da jih imate več). Nato na levi strani izberete - Dokumenti ter spodaj Uvoz dokumenta. Prebrskate kje imate shranjeno xml datoteko katero želite uvoziti in s klikom na Uvozi, dokument uvozite. Nadaljnji postopek oddaje je enak kot pri ročnem izpolnjevanju obrazcev (Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis). Ko prejmete sporočilo, da ste dokument uspešno oddali, je postopek zaključen. Oddani dokument lahko vedno pregledate med Vloženimi dokumenti.
  

Prikaži več