Edavki elektronsko davčno poslovanje Grb Republike Slovenije Republika Slovenija Ministrstvo za finance,  Finančna uprava RS   

Spletni portal za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom portala se strinjate z uporabo piškotkov.
Vhodna stran (i) točka

točka

Pogosta vprašanja lahko pregledujete po temah (klik na želeno temo) ali z iskanjem po ključnih besedah (vpis besedila v polje 'Išči' in klik na 'Poišči'). Če želite informacijo o informativnem izračunu dohodnine vnesete v polje svojo davčno ševilko. 'Iskanje Google' omogoča iskanje istih pojmov po straneh fu.gov.si.

 

Išči 
+ Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi xml dokumenta: Napaka v vrstici 1, položaju 3.
 
 
Vzrok napake je lahko, da uvažate xml datoteko, ki ste jo pripravili za Ajpes. Ta datoteko ni primerna za oddajo prek sistema eDavki.
 
+ Zavezanec tipa 'SP' ne sme uvoziti tega obrazca.
 
 
Preverite ali oddajate dokument Obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD), ki se ga pripravi s programom Silvester Finesu (in ne Silvester Pelias).
+ Pogosta vprašanja in novosti v zvezi z aplikacijo Silvester (Fineus in Pelias)
 
 
Kako oddati obračun Dod-DDPO in DDD-DDD si lahko pogledate v videu.
+ Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi dokumenta: Napaka v vrstici 0, položaju 0.
 
 
 
Če ste podatke pripravili v programu Silvester, je potrebno dostaviti podatke na DURS iz mape Export. Napaka se pojavi kadar uvažate xml datoteko v sistem eDavki in pri tem izberete napačno datoteko in napačne mape.
Če ste podatke pripravili v svojem programu, je potrebno, da jih pripravite v kodni strani UTF-8.
 
+ Napačni parametri: stran se zaradi napačnih parametrov ne more naložiti
 
 
Sporočilo se pojavi v dveh primerih:
1. Oddati želite napačno datoteko glede na tip zavezanca. Npr. imate s.p. in namesto, da bi izbrali program Silvester Fineus in s tem dokument DDD-DDD, ste podatke pripravili v napačnem programu Silvester Pelias in s tem pripravili dokument DOD-DDPO.
2. Nimate urejenega ustreznega pooblastila za elektronsko oddajo obrazca prek sistema eDavki. Stanje pooblastil najhitreje preverite tako, da vstopite v sistem eDavki, izberite ustreznega zastopanega in odprite dokument DOD-DDPO oziroma DDD-DDD. Če vam sistem javi, da nimate pravic do dostopa, je potrebno pridobiti ustrezno pooblastilo.
 
+ Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi dokumenta: Napaka v vrstici 1, položaju 1.
 
 
Napaka se pojavi kadar uvažate xml datoteko v sistem eDavki in pri tem izberete napačno datoteko. Če ste podatke pripravili v programu Silvester, je potrebno dostaviti podatke na DURS iz mape Export.
 
Če vam je datoteko pripravil npr. računovodski servis in se pojavi ta napaka priporočamo, da datoteko odprete, lahko tudi z Beležnico (Notepad) in odstranite prvi odvečni znak »?«. Popravljeno datoteko nato uvozite v sistem eDavki.
 
 
Napačno: ?<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
Pravilno: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
+ Zaradi spremembe obrazca dokumenta ni več mogoče urejati ali oddati. Dokument lahko oddate tako, da izberete oddajo novega dokumenta.
 
 
 
Sporočilo se prikaže v primeru, da ste podatke pripravili v stari različici programa Silvester. Aktualna verzija dokumenta DDD-DDD je 086/16 in DOD-DDPO je 030/17. Verzijo dokumenta preverite tako, da si v programu Silvester naložite obrazec, nato v maski dokumenta preverite njegovo verzijo.

 
Če kljub, ponovni namestitvi programa Silvester Fineus/Pelias, ne uspete naložiti zadnje aktualne verzije, priporočamo spodnji postopek (opozarjamo, da na ta način boste izbrisali podatke dotičnega zavezanca in jih bo potrebno ponovno vnesti): Odprite program Silvester Fineus/Pelias in v orodni vrstici izberete--> Pomoč -->Vizitka, dvoklik na besedo Podatki in v mapi DRAFT, SENT in EXPORT izbrišete vse xml datoteke tega zavezanca za določeno obdobje.
Nato program Silvester Fineus/Pelias zaprete in si ga ponovno naložite iz naše spletne strani http://edavki.durs.si.
Naložite obrazec in preverite, če imate verzijo dokumenta  DDD-DDD 086/16 ali DOD-DDPO 030/17.
+ Postopek oddaje Obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD)
 
 
Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) pripravite v svojem programu ali v programu Silvester Fineus, ki si ga naložite iz naše spletne strani: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx
Kako oddati obračun Dod-DDPO in/ali DDD-DDD si lahko pogledate tudi v videu.

 
Ko vnesete vse potrebne podatke, je potrebno datoteko še oddati prek sistema eDavki in jo podpisati z digitalnim potrdilom. Datoteko lahko oddate na dva načina. V programu Silvester Fineus kliknete na Priprava za DURS:
1.    Odločite se za prvo opcijo (Podatke bom oddal-a z direktno povezavo na eDavke):
Takrat vas vrže direktno v sistem eDavki, kjer najprej izberete digitalno potrdilo s katerim želite vstopiti v sistem. Nato kliknete le na Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis. Včasih se pojavi opozorilo , ki predstavlja le pojasnilo, da so bili določeni matični podatki usklajeni z RDZ-jem (npr. naslov, poštna številka), kar pa ne vpliva na vsebino dokumenta, zato lahko s postopkom oddaje nadaljujete.
Če imate težave s povezavo programa Silvester s spletno stranjo eDavki, priporočamo spodnjo opcijo.
2.    Odločite se za drugo opcijo (Podatke bom shranil-a na drugo lokacijo in poskrbel-a za dostavo na DURS):
Datoteko shranite na svojo lokacijo in si jo tudi zapomnite. Nato vstopite v sistem eDavki in izberite zavezanca za dajanje podatkov (v primeru, da jih imate več). Nato na levi strani izberete - Dokumenti ter spodaj Uvoz dokumenta. Prebrskate kje imate shranjeno xml datoteko katero želite uvoziti in s klikom na Uvozi, dokument uvozite. Nadaljnji postopek oddaje je enak kot pri ročnem izpolnjevanju obrazcev (Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis). Ko prejmete sporočilo, da ste dokument uspešno oddali, je postopek zaključen. Oddani dokument lahko vedno pregledate med Vloženimi dokumenti.
 
+ Postopek priprave in oddaje Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO)
 
   
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) pripravite v svojem programu ali v programu Silvester Pelias, ki si ga naložite iz naše spletne strani: http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/StartPage/StartPage.aspx
Kako oddati obračun Dod-DDPO in/ali DDD-DDD si lahko pogledate tudi v videu.
Ko vnesete vse potrebne podatke, je potrebno datoteko še oddati prek sistema eDavki in jo podpisati z digitalnim potrdilom. Datoteko lahko oddate na dva načina. V programu Silvester Pelias kliknete na Priprava za DURS:
1.    Odločite se za prvo opcijo (Podatke bom oddal-a z direktno povezavo na eDavke):
Takrat vas vrže direktno v sistem eDavki, kjer najprej izberete digitalno potrdilo s katerim želite vstopiti v sistem. Nato kliknete le na Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis. Včasih se pojavi opozorilo , ki predstavlja le pojasnilo, da so bili določeni matični podatki usklajeni z RDZ (npr. naslov, poštna številka), kar pa ne vpliva na vsebino dokumenta, zato lahko s postopkom oddaje nadaljujete.
Če imate težave s povezavo programa Silvester s spletno stranjo eDavki, priporočamo spodnjo opcijo.
2.    Odločite se za drugo opcijo (Podatke bom shranil-a na drugo lokacijo in poskrbel-a za dostavo na DURS):
Datoteko shranite na svojo lokacijo in si jo tudi zapomnite. Vstopite v sistem eDavki na običajen način in izberite zavezanca za dajanje podatkov (v primeru, da jih imate več). Nato na levi strani izberete - Dokumenti ter spodaj Uvoz dokumenta. Prebrskate kje imate shranjeno xml datoteko katero želite uvoziti in s klikom na Uvozi, dokument uvozite. Nadaljnji postopek oddaje je enak kot pri ročnem izpolnjevanju obrazcev (Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis). Ko prejmete sporočilo, da ste dokument uspešno oddali, je postopek zaključen. Oddani dokument lahko vedno pregledate med Vloženimi dokumenti.
  

Prikaži več