Če imate obdobje še na voljo (zakonski rok oddaje dokumenta še ni potekel in na predhodnem dokumentu niste označili, da zahtevate vračilo), obrazec enostavno še enkrat oddajte (kot bi dokument oddajali prvič). Upoštevan bo zadnji oddan dokument za isto obdobje.

Če dotičnega obdobja nimate več na voljo, popravek za pretekla obdobja naredite tako, da v naslednjem obdobju (ko bo na voljo) upoštevate spodnja navodila.

Davčni zavezanec vključi vse popravke za pretekla obdobja v tekoči obračun. V polje »Samoprijava/popravek« na dnu obračuna DDV pa se zaradi izračuna in knjiženja obresti vpisujejo samo zneski popravkov, ki povečujejo vrednost obračunanega DDV in so že vključeni v tekoči obračun (samo pozitivne vrednosti). V polje »Samoprijava/popravek« se na primer ne vpisuje popravkov iz četrtega odstavka 39. člena ZDDV-1, na podlagi katerih se popravlja (zmanjšuje) obračunan DDV, zato se ta popravek ne vpiše v polje »Samoprijava /popravek«, vpiše pa se v polja 11, 21, 22 ali 22a obračuna DDV-O.

V primeru popravkov napak iz preteklih davčnih obdobij, ki se jih vključi v tekoči obračun DDV (88.b člen ZDDV-1), se novih polj na vrhu obrazca DDV-O »Samoprijava« in »Vloga za predložitev po roku« ne označi. Navedeni polji se izpolnita le v primeru prve oddaje obračuna DDV po roku, torej naknadne predložitve obračuna DDV v skladu z 88. c členom ZDDV-1.

 

V tekoče obdobje se vpišejo razlike glede na predhodnega. Se pravi, če določen račun ni bil vključen v obračun, se vključi v tekoče obdobje in v polje samoprijava vpišejo samo tisti popravki, ki povečujejo vrednost obračunanega DDV.