⚠ V četrtek, 18. 4. 2024, bo zaradi nadgradnje sistema med 15h in 18h lahko prihajalo do občasnih motenj v delovanju portala. ⚠

Obvestilo

Pomembnost: Pomembno
Čas objave: 21. 03. 2017 09:58:32
Veljavnost do: 1. 05. 2017 00:00:00

Podjetnikov kapital pri fizičnih osebah z dejavnostjo, ki vodijo enostavno knjigovodstvo

Fizične osebe z dejavnostjo, ki davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, morajo osnovnemu obrazcu davčnega obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) predložiti tudi podatke iz izkaza bilance stanja (Prilogo 3) in podatke iz izkaza poslovnega izida (Priloga 4). Prikaz in razčlenitev podatkov sta enotna, za vse fizične osebe, ki opravljajo dejavnost – ne glede na organizacijsko obliko, v kateri dejavnost opravljajo, in ne glede na način vodenja poslovnih knjig po sistemu dvostavnega oziroma enostavnega knjigovodstva.


Zavezanci, ki dejavnost opravljajo kot samostojni podjetniki posamezniki (s.p.), in davčno osnovo od dohodka iz dejavnosti ugotavljajo z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov, lahko podatke, ki so navedeni kot Priloga 3 in Priloga 4, predložijo zgolj Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), če v davčnem obračunu v delu VIII. PODATKI O PRILOGAH K OBRAČUNU, označijo izjavo, da so to storili.


Zavezanci, ki dejavnosti (z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov) ne opravljajo kot s.p., podatkov iz Prilog 3 in 4 ne predlagajo AJPES, pač pa le davčnemu organu. V okviru Priloge 3 so pod zap. 28 dolžni izkazati podatek o podjetnikovem kapitalu, ki se izračuna iz posameznih kategorij podjetnikovega kapitala:

- Zap. 29 Začetni podjetnikov kapital

- Zap. 30 Prenosi stvarnega premoženja med opravljanjem dejavnosti

- Zap. 31 Pritoki in odtoki denarnih sredstev

- Zap. 32 Revalorizacijske rezerve

- Zap. 33 Rezerve, nastale zaradi vrednotenja po pošteni vrednosti

- Zap. 34 Podjetnikov dohodek

- Zap. 35 Negativni poslovni izid

po formuli 28 = 29 + 30 + 31 + 32 + 33 + 34 – 35


Ne glede na navedeno zavezanci, ki v obdobju obračuna vodijo enostavno knjigovodstvo, kategorijo podjetnikovega kapitala lahko ugotovijo le kot razliko med stanjem popisanih sredstev in obveznosti. V okviru Priloge 3 lahko podjetnikov kapital izračunajo iz postavk:

- Zap. 1   Sredstva

- Zap. 36 Rezervacije in dolgoročne pasivne časovne razmejitve

- Zap. 39 Dolgoročne obveznosti

- Zap. 42 Kratkoročne obveznosti

- Zap. 46 Kratkoročne pasivne časovne razmejitve

po formuli 28 = 1 – 36 – 39 – 42 – 46. 

Tako izračunani znesek zavezanci vpišejo izključno v zap. 31 (pritoki in odtoki denarnih sredstev); podatek se bo po formuli v celoti prenesel v zap. 28 – podjetnikov kapital.