Pregled dokumenta

Ko ste podpisali dokument in ga s tem vložili na FURS, ga ne morete več popravljati, lahko pa ga kadar koli poiščete in pregledate. Okno Pregled vloženega dokumenta vam nudi tudi druge možnosti, ki vam olajšajo arhiviranje takih dokumentov in omogoča preverjanje podpisa in pregled povratnice.

Postopek

  1. V navigacijskem seznamu kliknite Dokumenti, ter nato izberite dokumente z ustreznim statusom. Opomba: dokument lahko za pregled odprete tudi na prvi strani. V tem primeru vam ni treba slediti postopku za iskanje ustreznega dokumenta.  
  2. V tabeli izberite ali izpolnite vsaj eno od zahtevanih polj. Izberete lahko iskanje po vrsti obrazca, njegovem statusu lahko pa iščete tudi po obdobju, v katerem je bil dokument vložen. Ko ste vnesli zahtevane podatke, kliknite gumb Išči. Lahko pa dokument poiščete tudi po identifikacijski številki dokumenta, tako da vpišete številko v vnosno polje in kliknete Odpri.
  3. Rezultati iskanja so prikazani v tabeli. Vloženi dokument odprete tako, da kliknete v stolpcu Številka na identifikacijsko številko dokumenta. Lahko pa kliknete Odpri v vrstici z izbranim dokumentom. To je številka, pod katero je vloženi dokument voden v sistemu eDavki. Prikaže se okno Pregled dokumenta. Tu lahko izbirate med naslednjimi možnostmi:
Gumb ali povezava Funkcija
Natisni Natisne dokument
Uredi Dokument odpre v načinu za popravljanje dokumenta (na voljo samo pri pripravljenih dokumentih)
Oddaj vlogo Dokument digitalno podpišete in oddate vlogo na FURS (na voljo samo pri pripravljenih dokumentih). Napolni vnosna in nevnosna izračunana polja
Izvozi Izvozi dokument v obliko XML, PDF ali Excel (nekateri dokumenti ne omogočajo izvoza v vse oblike)
Preveri podpis Preveri digitalni podpis in prikaže podrobnosti o digitalnem podpisu dokumenta
Shrani digitalno povratnico Na vaš računalnik prenese dokument v obliki datoteke XML, ki je digitalno podpisana s strani davčne uprave
Dodaj prilogo Doda prilogo k določenemu vloženemu dokumentu
Storniraj Razveljavi (stornira) izbrani dokument. Pri stornaciji dokumenta je treba navesti razlog stornacije. Obstajata dve možnosti, ki sta odvisni od tipa dokumenta, in sicer je treba pri enem tipu izbrati razlog s spustnega seznama in obvezno vnesti dodatno obrazložitev, pri drugem tipu dokumentov pa se razlog le vpiše.
Popravek Omogoči vložitev popravka izbranega dokumenta.
Prenos datoteke priloge Prenese datoteko na vaš računalnik, kjer si jo lahko ogledate s primernim programom (na voljo samo pri prilogah)
Odpri izvorni dokument (št. dokumenta) Odpre izvorni dokument, katerega želite dopolniti s prilogo (na voljo samo pri prilogah)
Uporabi za nov dokument Iz istih podatkov ustvari nov dokument (na voljo samo pri obrazcih NF_PrevZav, VIES_Prev)

Priloge

Pri določenih vloženih dokumentih je na voljo seznam prilog. V seznamu prilog so navedene vse priloge, ki so dodane temu dokumentu. Priloga je samostojni dokument. Če želite prenesti datoteko priloge na svoj računalnik, kliknite na ime datoteke. Če želite videti podrobnosti o oddani prilogi, kliknite na številko dokumenta. Odpre se stran Pregled dokumenta, kjer tudi lahko prenesete datoteko priloge na svoj računalnik, če kliknete povezavo Prenos datoteke priloge in če želite videti izvorni dokument kateremu pripada priloga, kliknite povezavo Odpri izvorni dokument (št. izvornega dokumenta).

Glejte tudi

Stanja dokumentov

Gumbi pri delu z obrazci

Dodajanje priloge

Prenos priloge