Varnost v eDavkih 

eDavki zagotavljajo varno poslovanje z uporabe najsodobnejše tehnologije, zakonskimi določbami in uporabnikovo osebno odgovornostjo.
Tehnologija

Za varnost podatkov je pri uporabi eDavkov poskrbljeno po najvišjih standardih, ki veljajo v svetu za elektronsko poslovanje preko interneta.

Identifikacija uporabnika

Uporabnik sistema se ob vstopu v eDavke identificira z enim od podprtih sredstev elektronske identifikacije. Le-to mu določa poslovanje v skladu z njegovimi pooblastili.

Identifikacija strežnika

Prijava uporabnika v sistem preveri tudi identifikacijo strežnika. S tem je uporabnik zavarovan pred pošiljanjem podatkov na goljufiv strežnik.

Zaščitena internetna povezava

Komunikacija med uporabnikovim računalnikom in strežnikom eDavki je šifrirana, kar preprečuje nepovabljen vpogled v uporabnikovo poslovanje.

Preverjanje celovitosti podatkov

Strežnik ob prejetju dokument preveri in uporabniku ponudi v podpis. S tem je odpravljena možnost, da bi bili zaradi morebitnih tehničnih napak v eDavke vloženi nepopolni dokumenti.

Podpisovanje dokumentov

Ko uporabnik preko eDavkov vloži dokument, ga elektronsko podpiše. Postopek podpisovanja vključuje prepisovanje grafično popačene slikovne kode, ki preprečuje vdor avtomatskim trojanskim konjem (varnostni sistem, ki je znan tudi kot Captcha).

Časovni žig

Vsi dokumenti v eDavkih se ob podpisu žigosajo s časovnim žigom SIGOV-CA TSA. Z enoličnim določanjem časa oddaje ne glede na lokalne nastavitve strežnika ali uporabnikovega računalnika je onemogočeno ponarejanje časa oddaje dokumenta.

Neizpodbitnost dejanj

Uporaba gumba "Podpis" in časovni žig na dokumentu pravno zagotavljata neizpodbitnost podpisnika in časa oddaje.

Elektronska povratnica, ki jo izda strežnik ob prejetju dokumenta, je enakovreden pravni dokaz za davčnega zavezanca.

Beleženje dogodkov

Vsi dogodki (vpogled v podatke, oddaje dokumentov, spremembe pooblastil) so zabeleženi v dnevniku dogodkov. To velja za vse uporabnike, vključno za poslovne skrbnike - davčne referente.

Varnost strežnikov

Strežniki so pred zunanjim svetom zavarovani z več požarnimi zidovi, ki ščitijo podatke in sistem pred nepooblaščenim vdorom.

Osebna odgovornost

Tudi ob uporabi vrhunske tehnologije lahko eDavki zagotavljajo varnost le z ozaveščenim ravnanjem uporabnikov. Vsak uporabnik je sam odgovoren za uporabo svojega sredstva elektronske identifikacije.