❗❗ Poskus prevare z e-pošto in SMS sporočilom o preplačilu davka - več informacij ❗❗

⚠ V četrtek, 21. 9. 2023, bo zaradi nadgradnje sistema med 15h in 18h lahko prihajalo do občasnih motenj v delovanju portala. ⚠

Obvestilo

Pomembnost: Pomembno
Čas objave: 30. 06. 2015 07:58:08
Veljavnost do: 30. 08. 2015 00:00:00

Opozorilo pri izpolnjevanju obrazca za vračilo ddv davčnim zavezancem s sedežem v tretji državi (obrazec ddv-vtd)

Obveščamo vas o  spremembah glede izpolnjevanja obrazca za vračilo DDV davčnim zavezancem s sedežem v tretji državi, in sicer:

 

1.       v polju »Številka računa oz. IBAN« se iz spustnega seznama izbere račun, na katerega davčni zavezanec želi, da se vrne denar. V primeru, da v spustnem seznamu ni računa, na katerega želi prejeti vračilo denarja, mora davčni zavezanec davčnemu organu najprej prijaviti račun prek obrazca DR-02 oz. DR-04. Na tej podlagi  se lahko želeni račun za vračilo izbere v spustnem seznamu in nadaljuje z oddajo obrazca.

 

2.       če se v polju »Tip lastnika računa« izbere:

·         Vlagatelj - v tem primeru se bo vračilo izvedlo na naveden račun in na naziv, ki je v zahtevku naveden kot zavezanec za vračilo;

  • Zastopnik/Pooblaščenec - v tem primeru se bo vračilo izvedlo na račun in na naziv, ki je v zahtevku naveden kot pooblaščenec.

 

Banke običajno zavračajo denarna nakazila, kadar se lastnik bančnega računa in številka računa ne ujemata.

 

Zato se lahko v primeru neujemanja teh dveh podatkov (številke bančnega računa z dejanskim lastnikom bančnega računa) dogodi, da se bo vračilo s strani banke vrnilo pošiljatelju (na FURS), kar posledično pomeni, da se bo pri ponovnem nakazilu znesek upravičenega vračila zmanjšal še za morebitne provizije, ki jih vsakokrat odtegnejo banke. Vračilo denarja bo tako lahko izvršeno z zamudo, hkrati pa še zmanjšano za vse morebitne provizije bank.