*** NEURADNI spletni portal *** namenjen je le testiranju, dokumenti NE BODO obdelani. Uradni portal se nahaja na edavki.durs.si

Pogosta vprašanja

Vnesite iskalni niz in kliknite Poišči oz. preglejte pogosta vprašanja.

Išči 

Če želite informacijo o tem ali vam je bil informativni izračun dohodnine izdan, vnesite v iskalnik svojo davčno številko in kliknite gumb Poišči. Gumb Iskanje Google omogoča iskanje po spletni strani Finančne uprave.

Kako v brskalniku med priljubljenimi zamenjam spletni naslov za eDavke?
 
Spletni naslov, ki ga imate že shranjenega pod priljubljeno, lahko tudi enostavno izbrišete in potem dodate novega. Lahko pa obstoječi naslov le zamenjate z novim.

Internet Explorer
1. Klik na zvezdico v desnem zgornjem kotu
2. Na seznamu priljubljenih spletnih strani poiščite eDavke in pritisnite na desno tipko na miški > klik Lastnosti
3. Odpre se okno, kjer je vpisan ˝star˝ URL > obstoječi URL zamenjate z novim http://edavki.durs.si/ in kliknite V redu.

Chrome
1. Klik na ˝tri pikice/črtice˝ v desnem zgornjem kotu Prilagajanje in nadziranje Google Chroma
2. Klik na Zaznamki
3. Klik na Upravitelj zaznamkov
4. Izberite ali Vrstica z zaznamki ali Drugi zaznamki (odvisno kje imate shranjeno spletno stran)
5. Na seznamu shranjenih spletnih strani poiščite eDavke
6. Na desni strani kliknite na ˝tri pikice˝ Več dejanj
7. Klik na Urejanje
8. Odpre se okno, kjer je vpisan ˝star˝ URL > obstoječi URL zamenjate z http://edavki.durs.si/ in kliknite Shrani.

Mozilla Firefox
1. Klik na ˝štiri navpične črtice˝ v desnem kotu Preglej zgodovino, zaznamke in več
2. Klik na Zaznamki
3. Izberite ali Vrstica z zaznamki ali Drugi zaznamki ali Meni zaznamkov (odvisno kje imate shranjeno spletno stran)
4. Na seznamu shranjenih spletnih strani poiščite eDavke in pritisnite na desno tipko na miški > klik Lastnosti
5. Odpre se okno, kjer je vpisan ˝star˝ URL/Lokacija > obstoječi URL zamenjate z http://edavki.durs.si/ in kliknite Shrani.
Kako prijavim račun odprt v tujini? Ali lahko to storim elektronsko?
 
Račun odprt v tujini lahko na FURS sporočite z oddajo vloge DR-Račun - Prijava za vpis podatkov v davčni register o računih, odprtih zunaj Republike Slovenije (vlogo najdete pod "Ostale vloge"). Vlogo lahko oddajo  pravne osebe, fizične osebe ali fizične osebe, ki opravljajo dejavnost oziroma njihova pooblaščena oseba. 
 
Obvestilo z dne 24. 9. 2018:
Vpis podatkov v davčni register o računih, odprtih zunaj Republike Slovenije

Obveščamo vas, da lahko preko eDavkov  pravna oseba (vstop s kvalificiranim digitalnim potrdilom) in fizična oseba ali fizična oseba, ki opravlja dejavnost (vstop s kvalificiranim digitalnim potrdilom ALI z geslom) oziroma njegova pooblaščena oseba odda Prijavo za vpis podatkov v davčni register o računih, odprtih zunaj Republike Slovenije (gl. pod »Ostale vloge, DR-Račun«).

Zavezancem, ki so oziroma bodo odprli račun v tujini je s tem omogočena (poleg prijave tujega računa v papirni obliki - na obrazcih DR-02, DR-03 oz. DR-04) tudi prijava (oziroma sprememba podatkov) o računu, odprtem izven Republike Slovenije preko sistema eDavki.

V skladu z določbami Zakona o finančni upravi mora namreč vsaka oseba, ki je subjekt vpisa v davčni register, v osmih dneh po nastanku spremembe sporočiti finančnemu uradu vse spremembe podatkov, ki jih vsebuje davčni register in jih finančni urad ne pridobi po uradni dolžnosti (med temi podatki so tudi podatki o računih, odprtih izven Republike Slovenije).

Prijavi morajo biti priložene listine, na katerih temeljijo podatki, ki jih zavezanec prijavlja (npr. scan pogodbe o odprtju bančnega računa, bančne kartice, ipd.). V kolikor bodo za vpis v davčni register potrebne dodatne informacije (o podatkih, navedenih na obrazcu DR-Račun), bo finančni urad pozval zavezanca, da predloži dodatna dokazila (ne glede na status obrazca DR-Račun – Obdelan (uspešno)). 


 
Knjigovodska kartica davčnega zavezanca (odprte postavke) - eKarticaO
 
Stanje eKarticeO (odprte postavke) preverite med Vpolgedi v sistemu eDavki. Kartica zajema podatke o kontih in seznam knjižb. Na seznamu lahko označite knjižbe za katere želite pripraviti plačilna navodila ali katere želite izvoziti v CSV dokument.
 

Kontrole in formule na poljih v REK obrazcih...
 
Kontirani obrazci so objavljeni na beta eDavkih (pod Informacije).

Kako oddati poizvedbo po statusu rezidentstva preko portala eDavki (G2G)
 
Osnovni namen storitve je izmenjava oz. pridobitev podatkov o statusu rezidentstva. Servis nadomesti pridobivanje podatkov preko elektronske pošte. Dostop do servisa je omogočen na dva načina:
• spletni vmesnik eDavki
• spletni servis
Uporabniška navodila
Kako je poskrbljeno za varstvo osebnih podatkov na spletnem portalu eDavki?
 
Finančna uprava zbira, obdeluje in varuje podatke, ki predstavljajo davčno tajnost. V določenih primerih imajo ti podatki še naravo osebnega podatka. Finančna uprava mora zagotavljati ukrepe in postopke za varovanje podatkov kot so določeni v 17. členu Zakona o davčnem postopku, v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku in v skladu z veljavnimi predpisi na področju varstva osebnih podatkov.
 Več si lahko preberete tukaj.
Ne morem potrditi VKR na naslov poslovne enote, ker le tega ni na spustnem seznamu. Kaj storiti?
 
Gre za potrjevanje bloka VKR. Blok VKR se potrjuje po sedežu dejavnosti. Bloka VKR se ne potrjuje po posameznih poslovnih enotah. Po posameznih poslovnih prostorih, ki so predhodno potrjeni v postopku davčnega potrjevanja pri FURS, se potrjujejo posamezni računi iz VKR.
Novosti, dopolnitve, nadgradnja eDavki
 
20. 12. 2018 novostii
DDD-DDD: Obrazec se predizpolni s podatki iz RDZ in prispevki iz OPSVZ za obdobje ujemanja obračuna DDD in obdobij obračunavanja OPSVZ.
DoD-DDPO in DDD-DDD: Impelemntacija obrazca DDPO in DDD za leto 2018. Priprava in oddaja obračunov DDPO in DDD in njihovih popravkov za davčno leto 2018 in vsa naslednja leta možna preko eDavkov (kar je zagotovljeno že od 1.1.2018 dalje). Popravke za leto 2017 in pretekla obdobja je potrebno pripraviti s Silvestrom Fineus/Pelias oz. z drugim programom.

Komu je namenjena mobilna aplikacija eDavki?
 
Aplikacija je namenjena fizičnim osebam. Več si lahko preberete na spletni strani FURS.

Kaj potrebujem za vstop v mobilno aplikacijo eDavki?
 
Za vstop je potrebna registracija ali prijava z davčno številko in geslom. Če ste se v eDavke v preteklosti že registrirali, se v mobilno aplikacijo zgolj prijavite s svojo davčno številko in geslom, ki ste ga uporabili pri registraciji na spletnem portalu eDavki.
Več si lahko preberete na spletni strani FURS.
Ali v primeru oddaje vloge za posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane preko mobilne aplikacije prejmem kakšno potrdilo o oddaji vloge (npr. na e-naslov)?
 
Oddajo vloge lahko preverite v meniju »Oddani dokumenti«. V mobilni aplikaciji eDavki pojdite levo zgoraj na tri črtice. Potem izberite rubriko »Oddani dokumenti«, kjer so prikazani vloženi dokumenti z datumom in uro. Oddan dokument lahko odprete in preverite, kakšne podatke ste poslali na FURS.
Zakaj FURS kodo za registracijo v eDavke pošlje po navadni pošti in ne na elektronski naslov?
 
Kodo pošljemo izključno po navadni pošti zaradi dodatne varnosti in preverjanja uporabnika. Prejemnik kode bo vedno upravičena oseba, saj kodo pošljemo na stalni naslov zavezanca. Če bi kodo posredovali po elektronski pošti potem bi lahko prišlo do zlorab pri registracijah.
Oddaja obračunov davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) in obračunov akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) za leti 2018
 
Za pripravo in oddajo obračunov DOD-DDPO in DDD-DDD, ki se nanašajo na davčna obdobja od 1. 1. 2018 dalje, je od dne, 26. 1. 2018, možno pripraviti obračun direktno na portalu eDavki. Za davčno leto 2018 oddaja obračunov z uporabo aplikacij Silvester Pelias in Silvester Fineus ni več mogoča.
Kako registriram strežniško potrdilo v sistemu eDavki?
 
Postopek registracije strežniškega potrdila:
1. vstopite v osebni portal eDavki (s certifikatom izdanim na zaposlenega),
2. izberite zavezanca (»Zamenjava zavezanca«) za katerega želite registrirati strežniško potrdilo,
3. v meniju (levo) izberite »Podatki o zavezancu«  »Strežniška potrdila«,
4. izberite »Prijavi novo strežniško potrdilo«,
5. uvozite datoteko ali prekopirajte vsebino digitalnega potrdila v predpisani obliki,
6. kliknite »Naprej« in zaključite s prijavo.
Obrazec za predložitev podatkov obračuna davčnega odtegljaja za zaposlene pri delodajalcih – fizični
  V Uradnem listu RS, št. 78/2018, z dne 4. 12. 2018, je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Pravilnikna novo določa vsebino, obliko in način predložitve podatkov obračuna davčnega odtegljaja za zaposlene pri delodajalcih – fizičnih osebah – REK-1f, ki se uporablja za izplačila dohodkov od 1. januarja 2019 dalje.
Obrazec za predložitev podatkov obračuna prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delod
  V Uradnem listu RS, št. 78/2018, z dne 4. 12. 2018, je bil objavljen Pravilnik o spremembah Pravilnika o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost, ki začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Pravilnik določa nov obrazec  Obračun prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delodajalcihz navodilom za izpolnjevanje, ki se uporabljata za izplačila dohodkov za obdobja od 1. januarja 2019 dalje.
Podatke sem vnesel v obrazec in ga nato shranil. Sedaj pa med oskutki shranjenega dokumenta ni. Zakaj?
  Po vstopu v eDavke na levi strani kliknite na Dokumenti - klik na Osnutki - po potrebi spremenite iskalne pogoje v poljih Datum spremembe od do. Na prvi strani osnutkov se namreč prikažejo le shranjeni dokumenti za obdobje enega meseca.
V eDavke sem prejel dokument eVrocanje-OsDok in podpisal vročilnico. Od prevzema dokumenta je minilo že nekaj časa. Kje lahko sedaj preverim kdaj je bil dokument prevzet/podpisan?
 
1. Vstopite v eDavke
2. Dokumenti - klik na Vloženi dokumenti
   - pod Vrsto obrazca izberite eVrocanje-Vrocilnica (Vročilnica)
   - spremenite Datum oddaje vloge od do in kliknite Išči.
Prejeli boste seznam podpisanih vročilnic v zahtevanem obdobju.
V eDavke sem prejel obvestilo ZPIZ o napakah na REK obrazcih. Imam dodatno vprašanje. Kam lahko pokličem za dodatne informacije?
  Za vsa vprašanja v zvezi z navedenimi obvestili je pristojen Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Za namene informiranja je vzpostavljen klicni center na telefonski številki 01 47 45 692 in elektronski naslov napake.REK@zpiz.si.
Izjava o določitvi plačilnega računa zavezanca za vračilo preveč plačane dohodnine
 
Izjava - izjavo lahko oddate elektronsko kot NF-LD ali v papirni obliki.
Letna odmera dohodnine