*** NEURADNI spletni portal *** namenjen je le testiranju, dokumenti NE BODO obdelani. Uradni portal se nahaja na edavki.durs.si

Pogosta vprašanja

Vnesite iskalni niz in kliknite Poišči oz. preglejte pogosta vprašanja

Išči 

Če želite informacijo o tem ali vam je bil informativni izračun dohodnine izdan, vnesite v iskalnik svojo davčno številko in kliknite gumb Poišči. Gumb Iskanje Google omogoča iskanje po spletni strani Finančne uprave.

20. 12. 2018 Dopolnitve, nadgradnja eDavki: DDD, DDPO, Mobilna aplikacija eDavki, Doh-ZAP1, Doh-ZAP2, Doh-ZAP3, Doh-DRU, Doh-DHO, Doh-DIV, Doh-OBR
 
DDD-DDD: Obrazec se predizpolni s podatki iz RDZ in prispevki iz OPSVZ za obdobje ujemanja obračuna DDD in obdobij obračunavanja OPSVZ.
DoD-DDPO in DDD-DDD: Impelemntacija obrazca DDPO in DDD za leto 2018. Priprava in oddaja obračunov DDPO in DDD in njihovih popravkov za davčno leto 2018 in vsa naslednja leta možna preko eDavkov (kar je zagotovljeno že od 1.1.2018 dalje). Popravke za leto 2017 in pretekla obdobja je potrebno pripraviti s Silvestrom Fineus/Pelias oz. z drugim programom.

Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi xml dokumenta: Napaka v vrstici 1, položaju 3.
 
Vzrok napake je lahko, da uvažate xml datoteko, ki ste jo pripravili za Ajpes. Ta datoteko ni primerna za oddajo prek sistema eDavki.
 
Zavezanec tipa 'SP' ne sme uvoziti tega obrazca.
 
Preverite ali oddajate dokument Obračuna akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD), ki se ga pripravi s programom Silvester Finesu (in ne Silvester Pelias).
Pogosta vprašanja in novosti v zvezi z aplikacijo Silvester (Fineus in Pelias)
 
Kako oddati obračun Dod-DDPO in DDD-DDD si lahko pogledate v videu.
Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi dokumenta: Napaka v vrstici 0, položaju 0.
 
 
Če ste podatke pripravili v programu Silvester, je potrebno dostaviti podatke na DURS iz mape Export. Napaka se pojavi kadar uvažate xml datoteko v sistem eDavki in pri tem izberete napačno datoteko in napačne mape.
Če ste podatke pripravili v svojem programu, je potrebno, da jih pripravite v kodni strani UTF-8.
 
Kje najdem program Silvester Pelias/Fineus za oddajo obračuna za leto 2018?
 
Program Silvester Pelias/Fineus najdemo pod rubriko Pripomočki in programi - Programi za pripravo podatkov in dokumentov.
Napačni parametri: stran se zaradi napačnih parametrov ne more naložiti
 
Sporočilo se pojavi v dveh primerih:
1. Oddati želite napačno datoteko glede na tip zavezanca. Npr. imate s.p. in namesto, da bi izbrali program Silvester Fineus in s tem dokument DDD-DDD, ste podatke pripravili v napačnem programu Silvester Pelias in s tem pripravili dokument DOD-DDPO.
2. Nimate urejenega ustreznega pooblastila za elektronsko oddajo obrazca prek sistema eDavki. Stanje pooblastil najhitreje preverite tako, da vstopite v sistem eDavki, izberite ustreznega zastopanega in odprite dokument DOD-DDPO oziroma DDD-DDD. Če vam sistem javi, da nimate pravic do dostopa, je potrebno pridobiti ustrezno pooblastilo.
Obrazci za pooblaščanje: ../Pages/Mandates/MandatingForms.aspx
 
Pri uvozu DOD-DDPO ali DDD-DDD javi napako. Napaka v strukturi dokumenta: Napaka v vrstici 1, položaju 1.
 
Napaka se pojavi kadar uvažate xml datoteko v sistem eDavki in pri tem izberete napačno datoteko. Če ste podatke pripravili v programu Silvester, je potrebno dostaviti podatke na DURS iz mape Export.
 
Če vam je datoteko pripravil npr. računovodski servis in se pojavi ta napaka priporočamo, da datoteko odprete, lahko tudi z Beležnico (Notepad) in odstranite prvi odvečni znak »?«. Popravljeno datoteko nato uvozite v sistem eDavki.
 
 
Napačno: ?<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
Pravilno: <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
Zaradi spremembe obrazca dokumenta ni več mogoče urejati ali oddati. Dokument lahko oddate tako, da izberete oddajo novega dokumenta.
 
 
Sporočilo se prikaže v primeru, da ste podatke pripravili v stari različici programa Silvester. Aktualna verzija dokumenta DDD-DDD je 086/16 in DOD-DDPO je 030/17. Verzijo dokumenta preverite tako, da si v programu Silvester naložite obrazec, nato v maski dokumenta preverite njegovo verzijo.

 
Če kljub, ponovni namestitvi programa Silvester Fineus/Pelias, ne uspete naložiti zadnje aktualne verzije, priporočamo spodnji postopek (opozarjamo, da na ta način boste izbrisali podatke dotičnega zavezanca in jih bo potrebno ponovno vnesti): Odprite program Silvester Fineus/Pelias in v orodni vrstici izberete--> Pomoč -->Vizitka, dvoklik na besedo Podatki in v mapi DRAFT, SENT in EXPORT izbrišete vse xml datoteke tega zavezanca za določeno obdobje.
Nato program Silvester Fineus/Pelias zaprete in si ga ponovno naložite iz naše spletne strani http://edavki.durs.si.
Naložite obrazec in preverite, če imate verzijo dokumenta  DDD-DDD 086/16 ali DOD-DDPO 030/17.
Postopek oddaje Obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD)
 
Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) pripravite v svojem programu ali v programu Silvester Fineus, ki si ga naložite iz naše spletne strani: ../Pages/StartPage/StartPage.aspx
Kako oddati obračun Dod-DDPO in/ali DDD-DDD si lahko pogledate tudi v videu.

 
Ko vnesete vse potrebne podatke, je potrebno datoteko še oddati prek sistema eDavki in jo podpisati z digitalnim potrdilom. Datoteko lahko oddate na dva načina. V programu Silvester Fineus kliknete na Priprava za DURS:
1.    Odločite se za prvo opcijo (Podatke bom oddal-a z direktno povezavo na eDavke):
Takrat vas vrže direktno v sistem eDavki, kjer najprej izberete digitalno potrdilo s katerim želite vstopiti v sistem. Nato kliknete le na Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis. Včasih se pojavi opozorilo , ki predstavlja le pojasnilo, da so bili določeni matični podatki usklajeni z RDZ-jem (npr. naslov, poštna številka), kar pa ne vpliva na vsebino dokumenta, zato lahko s postopkom oddaje nadaljujete.
Če imate težave s povezavo programa Silvester s spletno stranjo eDavki, priporočamo spodnjo opcijo.
2.    Odločite se za drugo opcijo (Podatke bom shranil-a na drugo lokacijo in poskrbel-a za dostavo na DURS):
Datoteko shranite na svojo lokacijo in si jo tudi zapomnite. Nato vstopite v sistem eDavki in izberite zavezanca za dajanje podatkov (v primeru, da jih imate več). Nato na levi strani izberete - Dokumenti ter spodaj Uvoz dokumenta. Prebrskate kje imate shranjeno xml datoteko katero želite uvoziti in s klikom na Uvozi, dokument uvozite. Nadaljnji postopek oddaje je enak kot pri ročnem izpolnjevanju obrazcev (Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis). Ko prejmete sporočilo, da ste dokument uspešno oddali, je postopek zaključen. Oddani dokument lahko vedno pregledate med Vloženimi dokumenti.
 
Kako storniram obrazec oz. kako postopam, če obrazca ni mogoče stornirati?
 
1. DDV obrazci: Če imate obdobje še na voljo (zakonski rok oddaje dokumenta še ni potekel in na predhodnem dokumentu niste označili, da zahtevate vračilo), obrazec enostavno še enkrat oddajte (kot bi dokument oddajali prvič). Upoštevan bo zadnji oddan dokument za isto obdobje. V primeru, da obdobja nimate več na voljo boste popravek vključili v tekočem obdobju. Več o popravkih DDV obrazcev: ../Pages/Faq/Faq.aspx?qq=ddv
2. REK obrazci: Odprete oddan REK obrazec in ga stornirate. Storno obrazca se uporablja le v primerih, ko ste vpisali napačen datum izplačila, mesec izplačila ali ste izbrali napačno vrsto dohodka. Več: http://www.datoteke.fu.gov.si/eDavki/Navodila_za_izpolnjevanje_rek.pdf
3. DDPO in DDD-DDD: Zadnji oddan obračun za določeno obdobje bo upoštevan.
4. Dohodninski obrazci: Zadnji oddan obrazec za določeno obdobje bo upoštevano.

Več o samih popravkih lahko poiščete med pogostimi vprašanji: ../Pages/Faq/Faq.aspx

Postopek priprave in oddaje Obračuna davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO)
   
Obračun davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) pripravite v svojem programu ali v programu Silvester Pelias, ki si ga naložite iz naše spletne strani: ../Pages/StartPage/StartPage.aspx
Kako oddati obračun Dod-DDPO in/ali DDD-DDD si lahko pogledate tudi v videu.
Ko vnesete vse potrebne podatke, je potrebno datoteko še oddati prek sistema eDavki in jo podpisati z digitalnim potrdilom. Datoteko lahko oddate na dva načina. V programu Silvester Pelias kliknete na Priprava za DURS:
1.    Odločite se za prvo opcijo (Podatke bom oddal-a z direktno povezavo na eDavke):
Takrat vas vrže direktno v sistem eDavki, kjer najprej izberete digitalno potrdilo s katerim želite vstopiti v sistem. Nato kliknete le na Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis. Včasih se pojavi opozorilo , ki predstavlja le pojasnilo, da so bili določeni matični podatki usklajeni z RDZ (npr. naslov, poštna številka), kar pa ne vpliva na vsebino dokumenta, zato lahko s postopkom oddaje nadaljujete.
Če imate težave s povezavo programa Silvester s spletno stranjo eDavki, priporočamo spodnjo opcijo.
2.    Odločite se za drugo opcijo (Podatke bom shranil-a na drugo lokacijo in poskrbel-a za dostavo na DURS):
Datoteko shranite na svojo lokacijo in si jo tudi zapomnite. Vstopite v sistem eDavki na običajen način in izberite zavezanca za dajanje podatkov (v primeru, da jih imate več). Nato na levi strani izberete - Dokumenti ter spodaj Uvoz dokumenta. Prebrskate kje imate shranjeno xml datoteko katero želite uvoziti in s klikom na Uvozi, dokument uvozite. Nadaljnji postopek oddaje je enak kot pri ročnem izpolnjevanju obrazcev (Oddaj vlogo – Podpiši - Podpis). Ko prejmete sporočilo, da ste dokument uspešno oddali, je postopek zaključen. Oddani dokument lahko vedno pregledate med Vloženimi dokumenti.
  
Davek na dediščine in darila (DDD) - Taksa
  Takse ni.  ...
Davek na dediščine in darila (DDD) - Taksa
  Takse ni.  ...
Davek na dediščine in darila (DDD) - Taksa
  Takse ni.  ...
Dohodnina - dohodek iz dejavnosti - Obračun akontacije dohodnine in dohodnina od dohodka iz dejavnosti s prilogami (DDD)
  Obračun akontacije dohodnine in dohodnina od dohodka iz dejavnosti s prilogami (DDD)  ...
Obračun akontacije dohodnine in dohodnina od dohodka iz dejavnosti (DDD) - Taksa
  Takse ni.
 ...
Davek na dediščine in darila (DDD) - Novice
      • Davek na dediščine in darila  ...
Davek na dediščine in darila (DDD) - Novice
      • Davek na dediščine in darila
 ...
Davek na dediščine in darila (DDD) - Novice
      • Davek na dediščine in darila  ...