*** NEURADNI spletni portal *** namenjen je le testiranju, dokumenti NE BODO obdelani. Uradni portal se nahaja na edavki.durs.si

Pogosta vprašanja

Vnesite iskalni niz in kliknite Poišči oz. preglejte pogosta vprašanja.

Išči 

Če želite informacijo o tem ali vam je bil informativni izračun dohodnine izdan, vnesite v iskalnik svojo davčno številko in kliknite gumb Poišči. Gumb Iskanje Google omogoča iskanje po spletni strani Finančne uprave.

Na kakšen način lahko pridobim podatke o izdanih davčno potrjenih računih?
 
Izdajatelj računa lahko pridobi podatke o izdanih davčno potrjenih računih preko portala eDavkov. Vstopite kot registriran uporabnik (v računovodskem portalu izberite ustreznega zavezanca) in v meniju na levi strani izberite Vpogledi ter kliknite na povezavo DPR-PakR - Pridobitev podatkov o davčno potrjenih računih.

Zahtevo za paket oddate tako, da najprej izberete poslovni prostor in vpišete datum (podatke o računih je možno pridobiti za tekoče in predhodno koledarsko leto) ter kliknete na gumb Pripravi nov paket. Podatki za prevzem bodo pripavljeni naslednji dan in vam bodo na voljo 60 dni od nastanka paketa.

Datoteko s podatki lahko prenesete na svoj računalnik s klikom na povezavo Shrani (na voljo je le, če je status paketa Pripravljen). Pri prevzemu bodite pozorni, kam vam bo brskalnik shranil datoteko. Poiščite pravkar shranjeno datoteko, ki je oblike zip (za odpiranje le-te morate imeti na računalniku nameščen progam za odpiranje stisnjenih datotek, kot npr. 7zip, WinZip itd). in jo odprite.  V zip datoteki  boste našli datoteko oblike txt v kateri so pripravljeni podatki. Shranite jo na ustrezno mesto na računalniku. Za lažji pregled podatkov jo lahko uvozite v progam za delo s preglednicami (MS Excel, OpenOffice Calc ipd.). Pri uvozu bodite pozorni, da so podatki tipa »Razmejeno«, med seboj ločeni s podpičji »;« ter nastavite obliko podatkov v zneskovnih stolpcih kot »Besedilo«.

Posamezna vrstica v paketu je pripravljena za posamezno davčno številko davčnega zavezanca, v imenu in za račun katerega je bil račun izdan.
Razlika med eVročanje-POS in Vročanje-PE
 
Z oddajo obrazca eVročanje-POS sporočite FURS elektronski naslov (email) za namene obveščanja, na katerega se bodo pošiljala obvestila, ko bodo odloženi elektronsko vročeni dokumenti v profilu zavezanca za katerega ste oddali obrazec eVročanje-POS. 
Z oddajo obrazca Vročanje-PE (elektronsko ali papirno) določite pooblaščenca za vročanje. To pomeni, da bo Finančna uprava RS dokumente (ki so označeni v pooblastilu) vročala pooblaščencu za vročanje. Če je pooblastitelj del sistema eVročanja, bo Finančna uprava RS na isti način vročala tudi njegovemu pooblaščenec za vročanje. To pomeni, da mora v tem primeru imeti pooblaščenec za vročanje vse potrebno za prevzemanje dokumentov prek portala eDavki (kvalificirano digitalno potrdilo).
Kako preverim kdo je nosilec digitalnega potrdila s katerim vstopam v portal eDavki?
 
Kdo je nosilec digitalnega potrdila, s katerim vstopate v portal eDavki, lahko preverite na sledeč način:

Prijavite se v portal eDavki tako, da kliknete na ikono Vstop za registrirane uporabnike.
Postavite se na zaslon Zamenjava davčnega zavezanca (če niste na tem zaslonu kliknite na povezavo Zamenjava zavezanca).

Preverite kaj piše pod naslovom Zamenjava davčnega zavezanca v desnem oknu.

Digitalno potrdilo je izdano na:
FIZIČNO OSEBO, če piše Zastopanje sebe kot fizične osebe (nosilec digitalnega potrdila je fizična oseba).
nosilec digitalnega potrdila je fizična oseba
PRAVNO OSEBO, če piše Zastopanje lastne pravne osebe (nosilec digitalnega potrdila je pravna oseba).
Če je digitalno potrdilo za pravno osebo izdano za zakonitega zastopnika pravne osebe ima takoj dodeljena notranja pooblastila za oddajo vseh dokumentov v imenu te pravne osebe.
Če je digitalno potrdilo izdano za zaposlenega pri pravni osebi, je treba zaposlenemu po opravljeni prvi prijavi urediti notranja pooblastila. Notranja pooblastila mu lahko uredi zakoniti zastopnik direktno v portalu eDavki ali z oddajo obrazca EDP-Pi na krajevno pristojni finančni urad.
nosilec digitalnega potrdila je pravna oseba
Kako določiti pooblaščenca v sistemu eDavki – vročanje (Učni video)
 
Za lažje razumevanje te tematike smo posneli kratek učni video, ki na praktičnem primeru prikazuje postopek določanja pooblaščenca v sistemu eDavki za potrebe vročanja.
Kako kot pooblastitelj prekličem pooblaščenca za vročanje dokumentov?
 
Pooblaščenca prekličete tako, da vstopite v portal eDavke, kliknete Pooblastila in potem iz seznama Pooblaščenci za vročanje izbrišete določenega pooblaščenca.  Preklic pooblastila ima veljavnost naslednji dan po oddaji, razen če je preklic vezan na kateri kasnejši datum.
Kako kot pooblaščenec prekličem pooblaščenca za vročanje dokumentov?
 
Pooblaščenca prekličete tako, da vstopite v eDavke, kliknete Pooblastila in potem iz seznama Pooblastila za vročanje s strani zavezancev izbrišete pooblaščenca. Preklic pooblastila ima veljavnost naslednji dan po oddaji, razen če je preklic vezan na kateri kasnejši datum.

Kaj je FURS mobilna Mini blagajna?
 
FURS mobilna Mini blagajna je mobilna aplikacija, ki omogoča izdajanje gotovinskih računov na POS tiskalnikih z uporabo Android tablice ali Android pametnega telefona. Za delovanje mobilne aplikacije je ključna stalna povezanost z internetom, saj v nasprotnem primeru aplikacija ne omogoča izdaje računov.
Ali je za delovanje FURS mobilne Mini blagajne potrebno imeti povezanost z internetom?
 
Da, saj v nasprotnem primeru aplikacija ne omogoča izdaje računov.
Ali je mogoče uporabljati več mobilnih Android tablic in / ali Android pametnih telefonov hkrati?
 
Hkrati je mogoče uporabljati več mobilnih Android tablic in / ali Android pametnih telefonov z nameščeno FURS mobilno Mini blagajno. Prav tako je možna hkratna uporaba FURS mobilne Mini blagajne in spletne FURS Mini blagajne, pri čemer se funkcionalnosti obeh aplikacij delno razlikujeta.
Katera verzija operacijskega sistema Android je podprta za FURS mobilno Mini blagajno?
 
Za uporabo FURS mobilne Mini blagajne lahko uporabite katerikoli telefon ali tablico z operacijskim sistemom Android različice vsaj 4.1.x Jelly Bean ali višje.
Kateri tiskalnik potrebujem za izdajo računa s FURS mobilno Mini blagajno?
 
Za izdajo računov s FURS mobilno Mini blagajno potrebujete POS tiskalnik:
o bluetooth povezava (brezžično):
- proizvajalec Rongta: RPP-002 BT (prenosni) ali
- proizvajalec Ocom: OCOM OCPP-M05 (prenosni) ali
o USB povezava (kabel):
- proizvajalec Epson: EPSON TM-T20II (zmogljivejši namizni tiskalnik). 
Kaj potrebujem pred pričetkom z delom s FURS mobilno Mini blagajno?
 
• Android tablico ali Android pametni telefon (katerikoli telefon ali tablica z operacijskim sistemom Android vsaj 4.1.x Jelly Bean ali višje).
• POS tiskalnik:
o bluetooth povezava (brezžično):
- proizvajalec Rongta: RPP-002 BT (prenosni) ali
- proizvajalec Ocom: OCOM OCPP-M05 (prenosni) ali
o USB povezava (kabel):
- proizvajalec Epson: EPSON TM-T20II (zmogljivejši namizni tiskalnik).
• Veljavno namensko digitalno potrdilo, vezano na poslovni subjekt, za katerega želite izdajati račune (lahko je enak kot za spletno aplikacijo).

Kako namestim FURS mobilno Mini blagajno?
 
Aplikacijo je potrebno prenesti iz Trgovine Play (https://play.google.com).  V iskalnik vpišite Finančna uprava Republike Slovenije, izberite APP in jo naložiti na mobilno napravo.
Kako namestim namensko digitalno potrdilo za uporabo FURS mobilne Mini blagajne?
 
Za uporabo mobilne aplikacije je potrebno imeti namensko digitalno potrdilo, saj je z njim elektronsko podpisan vsak izdan gotovinski račun. Aplikacija tako ob prvem odpiranju zahteva uvoz le-tega (gumb »Prijavi digitalno potrdilo«).

Postopek uvoza:
1) prenos namenskega digitalnega potrdila v direktorij »Prenosi«: namensko digitalno potrdilo shranite na tablici ali pametnem telefonu. Na napravo jo prenesite preko pošiljanja na e-mail ali preko prenosa v oblačno rešitev za shranjevanje datotek, do katere imate dostop (npr. Dropbox, Google Drive, Copy,…) ali preko usb povezave android naprave z vašim računalnikom. Digitalno potrdilo (datoteka oblike vašadavčnaštevilka.p12) mora biti shranjeno v direktoriju »Prenosi« (Downloads).
2) izbor potrdila v aplikaciji: v mobilni aplikaciji kliknite gumb »Prijavi digitalno potrdilo«. Prikaže se seznam datotek s končnico .p12, ki so shranjene v direktoriju Prenosi.
3) potrditev: izberite digitalno potrdilo in vnesite geslo. Ob potrditi se mobilna aplikacija aktivira z navedenim digitalnim potrdilom. Ob naslednjem zagonu aplikacije ta korak ni več potreben.

Če hočete zamenjati digitalno potrdilo, je potrebno aplikacijo odstraniti iz android naprave in ponovno namestiti aplikacijo. 
Kako urejam nastavitve v FURS mobilni Mini blagajni?
 
V nastavitvah je potrebno pred uporabo mobilne aplikacije registrirati vsaj en poslovni prostor, eno elektronsko napravo, enega operaterja in vpisati podatke izdajatelja. Pred izpolnitvijo le-teh izdaja računov na mobilni aplikaciji ne bo mogoča. V kolikor ste imeli nastavitve že shranjene v spletni aplikaciji miniBlagajna, se bodo te prenesle in ne bo potrebno ponovno izpolnjevanje nastavitev (edina izjema je namestitev digitalnega potrdila).
S klikom na meni levo zgoraj lahko dostopamo do posameznih nastavitev.
• Poslovni prostor
S pritiskom na gumb + dodajamo nove poslovne prostore. Obvezni polji sta oznaka in datum začetka dejavnosti. V primeru, da gre za nepremično, je potrebno obvezno vpisati še podatke o tej nepremičnini (številka katastrske občine, številka stavbe, številka dela stavbe, ulica, hišna številka, naselje, pošta in poštna številka). V primeru vpisa premičnine je možen neobvezen vnos za kakšen tip premičnine gre.
• Elektronska naprava
Elektronska naprava z oznako MB (»mini blagajna«) je v aplikacijo vnesena že avtomatsko in se ne briše. Možno je dodajati tudi dodatne blagajne.
Pri vnosu dodatne blagajne je potrebno vnesti le oznako elektronske naprave, neobvezno pa tudi vnos opomb.
• Operater
Pri dodajanju operaterjev je potrebno vnesti oznako operaterja, ime in priimek ter davčno številko, v primeru, da ima ta oseba slovensko davčno številko.
• Izdajatelj računa
Pri izdajatelju računa je potrebno vnesti njegov naziv, naslov, poštno številko in pošto ter davčno številko, v primeru, da je davčni zavezanec za DDV.
Pomembno: Davčni status zavezanca se preverja tudi pri izdaji računov: če na obrazcu »izdajatelj računa« niste označili, da ste davčni zavezanec, ne bo mogoče izdati računov z zaračunanim DDV.Kako se pri uporabi FURS mobilne Mini Blagajne povežem s tiskalnikom?
 
V mobilni aplikaciji je podprto tiskanje na bluetooth tiskalnikih Rongta RPP-002 BT in Ocom OCOM OCPP-M05 in na USB tiskalnik EPSON TM-T20II.
Povezava med mobilno aplikacijo in tiskalnikom je odvisna od tipa POS tiskalnika, s katerim želite izdajati račune:
• v primeru bluetooth tiskalnikov je potrebno izvesti povezovanje naprav kot zahteva bluetooth protokol. Za vzpostavitev povezave je tako potrebno vključiti bluetooth na mobilni napravi in vklopiti tiskalnik. Na aplikaciji izberemo naš tiskalnik in po potrebi vpišemo PIN za povezovanje (v primeru, da ga ne poznamo, poizkusimo 0000 ali 1234). Ko sta povezana, s klikom na gumb »testni izpis« poizkusimo, če je povezava uspela. Prvo povezovanje je potrebno le enkrat. Ob naslednjem zagonu mobilne aplikacije se tiskalnik poveže avtomatsko (pazite, da je na mobilni napravi vklopljen bluetooth).
• v primeru USB tiskalnika tega povežemo preko USB kabla z mobilno napravo. Ob povezavi se napravi samodejno povežeta. S klikom na gumb »testni izpis« poizkusimo, če je povezava uspela. Prvo povezovanje je potrebno le enkrat. Ob naslednjem zagonu mobilne aplikacije se tiskalnik poveže avtomatsko (pazite, da sta napravi povezani z USB kablom).


Kakšen je postopek hitre izdaje prvega račun, če uporabljam FURS mobilno Mini blagajno?
 
Za hitro izdajo prvega računa v meniju izberemo povezavo »Izdaj račun«. Prikaže se seznam izdanih računov. Nato izberemo štiri parametre v glavi seznama: 1) tip računa 2) poslovni prostor 3) elektronsko napravo in 4) operaterja. Ko so vsi parametri izbrani, lahko dodamo nov račun s pritiskom na znak + (desno spodaj).
Opomba: pri parametru seznam imamo možnost izbire med 3 različnimi računi: klasičen račun, račun za predplačilo in račun s predplačilom. Pri ostalih možnostih je mogoče izbrati med vnosi iz nastavitev. Obrazec računa je sestavljen iz treh zavihkov (PODATKI, IZDELKI, PREGLED), med katerimi je omogočeno prehajanje, če so izpolnjena vsa obvezna polja.
Kakšen je postopek izdaje prvega račun, če uporabljam FURS mobilno Mini blagajno?
 
Najprej vpišemo splošne podatke računa. Vsi podatki, ki so bili izbrani v seznamu, se avtomatično prenesejo, saj so to tudi obvezni podatki za izdajo računa. Na prvem računu je potrebno napisati še kraj izdaje računa, katerega si nato mobilna aplikacija zapomni.
Šele, ko so izpolnjeni vsi obvezni podatki, se lahko postopek nadaljuje na drugem zavihku. Obveznih vnosov je sedem:
• poslovni prostor  predizpolnjen iz seznama
• elektronska naprava  predizpolnjen iz seznama
• operater  predizpolnjen iz seznama
• kraj izdaje računa  dopisati ob izdaji prvega računa, nato se prenaša
• kupec ali naročnik (ni ID za DDV/zavezanec za DDV)  1. opcija: ni ID za DDV; 2. opcija: zavezanec za DDV - obvezna polja o zavezancu (naziv, naslov, poštna številka in pošta, DŠ ali ID za DDV)
• račun izdan v: svojem/tujem imenu  1. opcija: v svojem imenu; 2. opcija: v tujem imenu - obvezna polja o zavezancu (ID za DDV dobavitelja ali izvajalca storitve, naziv dobavitelja ali izvajalca storitve, naslov, poštna številka in pošta, odgovorna oseba dobavitelja ali izvajalca storitve)
• tip obdavčitve (posebnosti)  1. opcija: ni posebnosti; 2. opcija: obrnjena davčna obveznost/posebne ureditve.
Kako dodajam izdelke (artikle) v mobilni FURS Mini blagajni?
 
V zavihku IZDELKI se dodajajo artikli. Ob pričetku dela z mobilno FURS Mini blagajno je potrebno ustvariti šifrante artiklov, kjer izberemo vrsto blaga/storitev, količino, enoto, ceno na enoto brez DDV, popust in stopnjo DDV. Ob pritisku na gumb Shrani je artikel shranjen v bazo šifranta artiklov in bo na voljo tudi v vseh naslednjih računih.
Ob pripravi računa se dodajajo postavke računa iz šifranta artiklov. Za prehod naprej na zavihek PREGLED je potrebno izbrati vsaj en artikel.

Postopek dodajanja postavk v šifrant izdelkov:
• Kliknite + (desno spodaj). Odpre se obrazec za izpolnitev podatkov o artiklu
• Izpolnite podatke in potrdite izbiro. Artikel se pojavi na spodnjem delu ekrana.
• Naknadno urejanje/brisanje: kliknite na gumb pisalo.
• Iskanje po šifrantu izdelkov: uporabite iskalno okno.

Postopek prenosa postavke iz šifranta na artikle računa: kliknite na gumb izdelka.

Spreminjanje podatkov na artiklu računa (zgornji del ekrana):
• dodajanje količine: kliknite na količino
• spreminjanje drugih podatkov: kliknite kamorkoli drugam na vrstici artikla
• brisanje postavke: kliknite X na koncu vrstice artikla
Opomba: šifrant izdelkov se hrani centralno in je na voljo vsem mobilnim napravam (v okviru istega pravnega subjekta).

Kaj omogoča zavihek PREGLED v mobilni FURS Mini blagajni?
 
Na osnovi vnosa splošnih podatkov računa in artiklov je račun že pripravljen za izdajo in tiskanje. Zavihek PREGLED omogoča morebitno dodajanje ostalih davkov (npr. turistična taksa) in povračil pred samim tiskanjem (zgornji del ekrana).
V spodnjem delu ekrana je prikazano stanje računa. Ta vsebuje: status računa, številko računa, operaterja, znesek računa, ZOI, EOR in podatke o številu tiskanj računa.
Že vnesene podatke lahko shranimo s pritiskom na gumb shrani, vendar bo tak račun ostal v statusu »osnutek«, dokler ne bo izdan s pritiskom na gumb izdaj. Račun tiskamo s klikom na povezavo tiskaj.
Akcije (gumbi) se spreminjajo glede na status računa. Tako sta v statusu računa »V pripravi« na voljo gumba »Shrani« in »Izdaj«, na že izdanem računu pa »Tiskaj« in »Storno« (enako tudi na izdanem »storno« računu).