*** NEURADNI spletni portal *** namenjen je le testiranju, dokumenti NE BODO obdelani. Uradni portal se nahaja na edavki.durs.si

Pogosta vprašanja

Pred pošiljanjem novih vprašanj, vnesite vaše vprašanje in poiščite odgovor.

Išči 
 

Če želite informacijo o tem ali vam je bil informativni izračun dohodnine izdan, vnesite v iskalnik svojo davčno številko in kliknite gumb Poišči. Gumb Iskanje Google omogoča iskanje po spletni strani Finančne uprave.

Ne morem potrditi VKR na naslov poslovne enote, ker le tega ni na spustnem seznamu. Kaj storiti?
 
Gre za potrjevanje bloka VKR. Blok VKR se potrjuje po sedežu dejavnosti. Bloka VKR se ne potrjuje po posameznih poslovnih enotah. Po posameznih poslovnih prostorih, ki so predhodno potrjeni v postopku davčnega potrjevanja pri FURS, se potrjujejo posamezni računi iz VKR.
Novosti, dopolnitve, nadgradnja eDavki
 
20. 12. 2018 novostii
DDD-DDD: Obrazec se predizpolni s podatki iz RDZ in prispevki iz OPSVZ za obdobje ujemanja obračuna DDD in obdobij obračunavanja OPSVZ.
DoD-DDPO in DDD-DDD: Impelemntacija obrazca DDPO in DDD za leto 2018. Priprava in oddaja obračunov DDPO in DDD in njihovih popravkov za davčno leto 2018 in vsa naslednja leta možna preko eDavkov (kar je zagotovljeno že od 1.1.2018 dalje). Popravke za leto 2017 in pretekla obdobja je potrebno pripraviti s Silvestrom Fineus/Pelias oz. z drugim programom.

Komu je namenjena mobilna aplikacija eDavki?
 
Aplikacija je namenjena fizičnim osebam. Več si lahko preberete na spletni strani FURS.

Kaj potrebujem za vstop v mobilno aplikacijo eDavki?
 
Za vstop je potrebna registracija ali prijava z davčno številko in geslom. Če ste se v eDavke v preteklosti že registrirali, se v mobilno aplikacijo zgolj prijavite s svojo davčno številko in geslom, ki ste ga uporabili pri registraciji na spletnem portalu eDavki.
Več si lahko preberete na spletni strani FURS.
Ali v primeru oddaje vloge za posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane preko mobilne aplikacije prejmem kakšno potrdilo o oddaji vloge (npr. na e-naslov)?
 
Oddajo vloge lahko preverite v meniju »Oddani dokumenti«. V mobilni aplikaciji eDavki pojdite levo zgoraj na tri črtice. Potem izberite rubriko »Oddani dokumenti«, kjer so prikazani vloženi dokumenti z datumom in uro. Oddan dokument lahko odprete in preverite, kakšne podatke ste poslali na FURS.
Zakaj FURS kodo za registracijo v eDavke pošlje po navadni pošti in ne na elektronski naslov?
 
Kodo pošljemo izključno po navadni pošti zaradi dodatne varnosti in preverjanja uporabnika. Prejemnik kode bo vedno upravičena oseba, saj kodo pošljemo na stalni naslov zavezanca. Če bi kodo posredovali po elektronski pošti potem bi lahko prišlo do zlorab pri registracijah.
Oddaja obračunov davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) in obračunov akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) za leti 2018
 
Za pripravo in oddajo obračunov DOD-DDPO in DDD-DDD, ki se nanašajo na davčna obdobja od 1. 1. 2018 dalje, je od dne, 26. 1. 2018, možno pripraviti obračun direktno na portalu eDavki. Za davčno leto 2018 oddaja obračunov z uporabo aplikacij Silvester Pelias in Silvester Fineus ni več mogoča.
Kako registriram strežniško potrdilo v sistemu eDavki?
 
Postopek registracije strežniškega potrdila:
1. vstopite v osebni portal eDavki (s certifikatom izdanim na zaposlenega),
2. izberite zavezanca (»Zamenjava zavezanca«) za katerega želite registrirati strežniško potrdilo,
3. v meniju (levo) izberite »Podatki o zavezancu«  »Strežniška potrdila«,
4. izberite »Prijavi novo strežniško potrdilo«,
5. uvozite datoteko ali prekopirajte vsebino digitalnega potrdila v predpisani obliki,
6. kliknite »Naprej« in zaključite s prijavo.
Obrazec za predložitev podatkov obračuna davčnega odtegljaja za zaposlene pri delodajalcih – fizični
  V Uradnem listu RS, št. 78/2018, z dne 4. 12. 2018, je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Pravilnikna novo določa vsebino, obliko in način predložitve podatkov obračuna davčnega odtegljaja za zaposlene pri delodajalcih – fizičnih osebah – REK-1f, ki se uporablja za izplačila dohodkov od 1. januarja 2019 dalje.
Obrazec za predložitev podatkov obračuna prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delod
  V Uradnem listu RS, št. 78/2018, z dne 4. 12. 2018, je bil objavljen Pravilnik o spremembah Pravilnika o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost, ki začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Pravilnik določa nov obrazec  Obračun prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delodajalcihz navodilom za izpolnjevanje, ki se uporabljata za izplačila dohodkov za obdobja od 1. januarja 2019 dalje.
Prišlo je do napake pri izvajanju Firefox vtičnika.
  1. Najprej morate namestiti Firefox vtičnik. [Firefox vtičnik]
2. Nato namestite komponento za elektronsko podpisovanje. [Podpisovalna aplikacija]

Po kliku na Podpisovalna aplikacija se vam med prenose shrani datoteka. Dvoklikniti morate na datoteko DigSigHost_si.msi, da se zažene čarovnik za namestitev. Če tega ne storite potem se podpisna komponenta ne namesti.
Komponenta za digitalno podpisovanje se ni naložila samodejno (brskalnik Internet Explorer + Windows7)
 
Komponenta za digitalno podpisovanje se obnavlja vzporedno z nadgradnjo brskalnika. Če se komponenta za digitalno podpisovanje samodejno ne naloži, priporočamo ročno namestitev. Za namestitev komponente potrebujete administratorska pravice.
 
V brskalniku Internet Explorer kliknite --> Orodja (Tools) --> Internetne možnosti (Internet options):
1. Splošno (General) --> Nastavitve (Settings) in spremenite na --> Ob vsakem obisku internetne strani. Kliknete --> V redu.
2. Varnost (Security)--> Zaupanja vredna mesta (Trusted sites)--> Mesta (Sites). V prvi kvadratek vpišite https://edavki.durs.si in na desni strani kliknete --> Dodaj (Add)--> V redu.
3. Zasebnost (Privacy)--> Mesta (Sites). V prvi kvadratek vpišite durs.si in na desni strani kliknite --> Dovoli (Allow)--> V redu.
4. Zasebnost (Privacy)--> Nastavitve (Settings). V prvi kvadratek vpišite durs.si in na desni strani kliknite --> Dodaj (Add)--> V redu.

Nato ročno namestite komponento za podpisovanje:
◦Če uporabljate 32bitni brskalnik, potem si prenesite: HslESignDoc2_sl.msi ali HslESignDoc2_en.msi
◦Če uporabljate 64bitni brskalnik, potem si prenesite: HslESignDoc2x64_sl.msi ali HslESignDoc2x64_en.msi

Podatke sem vnesel v obrazec in ga nato shranil. Sedaj pa med oskutki shranjenega dokumenta ni. Zakaj?
  Po vstopu v eDavke na levi strani kliknite na Dokumenti - klik na Osnutki - po potrebi spremenite iskalne pogoje v poljih Datum spremembe od do. Na prvi strani osnutkov se namreč prikažejo le shranjeni dokumenti za obdobje enega meseca.
Kdo ima vpogled v evidenco samoprepovedi?
 
Pooblaščene osebe Davčne uprave RS in osebe, ki izkažejo pravni interes povezava
Kdo so zavezanci za oddajo obrazca SamPre?
 
Zavezanci za oddajo obrazca o samoprepovedi so povezava
 
Na kakšen način se lahko odda e-obrazec SamPre?
 
Način oddaje e-obrazca SamPre povezava
 
 
Kje se nahaja e-obrazec SamPre?
 
Na osebnem portalu eDavki povezava
 
 
Kakšen je postopek oddaje e-obrazca SamPre?
   
Postopek oddaje samoprepovedi povezava
 
Ali je možno oddani e-obrazec SamPre stornirati?
 
Da. Postopek za storno oddanega e-obrazca SamPre povezava 
 
Ali je možno e-obrazec SamPre oddati z datoteko (postopek oddaje)?
 
Da. Postopek za oddajo e-obrazca z datoteko je objavljen na tej povezavi.


V kolikor med ponujenimi odgovori niste našli pravega, nas vprašajte preko kontaktnega obrazca.