*** NEURADNI spletni portal *** namenjen je le testiranju, dokumenti NE BODO obdelani. Uradni portal se nahaja na edavki.durs.si

Pogosta vprašanja

Vnesite iskalni niz in kliknite Poišči oz. preglejte pogosta vprašanja.

Išči 

Če želite informacijo o tem ali vam je bil informativni izračun dohodnine izdan, vnesite v iskalnik svojo davčno številko in kliknite gumb Poišči. Gumb Iskanje Google omogoča iskanje po spletni strani Finančne uprave.

Kako je poskrbljeno za varstvo osebnih podatkov na spletnem portalu eDavki?
 
Finančna uprava zbira, obdeluje in varuje podatke, ki predstavljajo davčno tajnost. V določenih primerih imajo ti podatki še naravo osebnega podatka. Finančna uprava mora zagotavljati ukrepe in postopke za varovanje podatkov kot so določeni v 17. členu Zakona o davčnem postopku, v Pravilniku o izvajanju Zakona o davčnem postopku in v skladu z veljavnimi predpisi na področju varstva osebnih podatkov.
 Več si lahko preberete tukaj.
Ne morem potrditi VKR na naslov poslovne enote, ker le tega ni na spustnem seznamu. Kaj storiti?
 
Gre za potrjevanje bloka VKR. Blok VKR se potrjuje po sedežu dejavnosti. Bloka VKR se ne potrjuje po posameznih poslovnih enotah. Po posameznih poslovnih prostorih, ki so predhodno potrjeni v postopku davčnega potrjevanja pri FURS, se potrjujejo posamezni računi iz VKR.
Novosti, dopolnitve, nadgradnja eDavki
 
20. 12. 2018 novostii
DDD-DDD: Obrazec se predizpolni s podatki iz RDZ in prispevki iz OPSVZ za obdobje ujemanja obračuna DDD in obdobij obračunavanja OPSVZ.
DoD-DDPO in DDD-DDD: Impelemntacija obrazca DDPO in DDD za leto 2018. Priprava in oddaja obračunov DDPO in DDD in njihovih popravkov za davčno leto 2018 in vsa naslednja leta možna preko eDavkov (kar je zagotovljeno že od 1.1.2018 dalje). Popravke za leto 2017 in pretekla obdobja je potrebno pripraviti s Silvestrom Fineus/Pelias oz. z drugim programom.

Komu je namenjena mobilna aplikacija eDavki?
 
Aplikacija je namenjena fizičnim osebam. Več si lahko preberete na spletni strani FURS.

Kaj potrebujem za vstop v mobilno aplikacijo eDavki?
 
Za vstop je potrebna registracija ali prijava z davčno številko in geslom. Če ste se v eDavke v preteklosti že registrirali, se v mobilno aplikacijo zgolj prijavite s svojo davčno številko in geslom, ki ste ga uporabili pri registraciji na spletnem portalu eDavki.
Več si lahko preberete na spletni strani FURS.
Ali v primeru oddaje vloge za posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane preko mobilne aplikacije prejmem kakšno potrdilo o oddaji vloge (npr. na e-naslov)?
 
Oddajo vloge lahko preverite v meniju »Oddani dokumenti«. V mobilni aplikaciji eDavki pojdite levo zgoraj na tri črtice. Potem izberite rubriko »Oddani dokumenti«, kjer so prikazani vloženi dokumenti z datumom in uro. Oddan dokument lahko odprete in preverite, kakšne podatke ste poslali na FURS.
Zakaj FURS kodo za registracijo v eDavke pošlje po navadni pošti in ne na elektronski naslov?
 
Kodo pošljemo izključno po navadni pošti zaradi dodatne varnosti in preverjanja uporabnika. Prejemnik kode bo vedno upravičena oseba, saj kodo pošljemo na stalni naslov zavezanca. Če bi kodo posredovali po elektronski pošti potem bi lahko prišlo do zlorab pri registracijah.
Oddaja obračunov davka od dohodkov pravnih oseb (DOD-DDPO) in obračunov akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DDD-DDD) za leti 2018
 
Za pripravo in oddajo obračunov DOD-DDPO in DDD-DDD, ki se nanašajo na davčna obdobja od 1. 1. 2018 dalje, je od dne, 26. 1. 2018, možno pripraviti obračun direktno na portalu eDavki. Za davčno leto 2018 oddaja obračunov z uporabo aplikacij Silvester Pelias in Silvester Fineus ni več mogoča.
Kako registriram strežniško potrdilo v sistemu eDavki?
 
Postopek registracije strežniškega potrdila:
1. vstopite v osebni portal eDavki (s certifikatom izdanim na zaposlenega),
2. izberite zavezanca (»Zamenjava zavezanca«) za katerega želite registrirati strežniško potrdilo,
3. v meniju (levo) izberite »Podatki o zavezancu«  »Strežniška potrdila«,
4. izberite »Prijavi novo strežniško potrdilo«,
5. uvozite datoteko ali prekopirajte vsebino digitalnega potrdila v predpisani obliki,
6. kliknite »Naprej« in zaključite s prijavo.
Obrazec za predložitev podatkov obračuna davčnega odtegljaja za zaposlene pri delodajalcih – fizični
  V Uradnem listu RS, št. 78/2018, z dne 4. 12. 2018, je bil objavljen Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o vsebini in obliki obračuna davčnih odtegljajev ter o načinu predložitve davčnemu organu, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Pravilnikna novo določa vsebino, obliko in način predložitve podatkov obračuna davčnega odtegljaja za zaposlene pri delodajalcih – fizičnih osebah – REK-1f, ki se uporablja za izplačila dohodkov od 1. januarja 2019 dalje.
Obrazec za predložitev podatkov obračuna prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delod
  V Uradnem listu RS, št. 78/2018, z dne 4. 12. 2018, je bil objavljen Pravilnik o spremembah Pravilnika o obrazcih za obračun prispevkov za socialno varnost, ki začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Pravilnik določa nov obrazec  Obračun prispevkov za socialno varnost za zaposlene pri tujih delodajalcihz navodilom za izpolnjevanje, ki se uporabljata za izplačila dohodkov za obdobja od 1. januarja 2019 dalje.
Podatke sem vnesel v obrazec in ga nato shranil. Sedaj pa med oskutki shranjenega dokumenta ni. Zakaj?
  Po vstopu v eDavke na levi strani kliknite na Dokumenti - klik na Osnutki - po potrebi spremenite iskalne pogoje v poljih Datum spremembe od do. Na prvi strani osnutkov se namreč prikažejo le shranjeni dokumenti za obdobje enega meseca.
V eDavke sem prejel dokument eVrocanje-OsDok in podpisal vročilnico. Od prevzema dokumenta je minilo že nekaj časa. Kje lahko sedaj preverim kdaj je bil dokument prevzet/podpisan?
 
1. Vstopite v eDavke
2. Dokumenti - klik na Vloženi dokumenti
   - pod Vrsto obrazca izberite eVrocanje-Vrocilnica (Vročilnica)
   - spremenite Datum oddaje vloge od do in kliknite Išči.
Prejeli boste seznam podpisanih vročilnic v zahtevanem obdobju.
V eDavke sem prejel obvestilo ZPIZ o napakah na REK obrazcih. Imam dodatno vprašanje. Kam lahko pokličem za dodatne informacije?
  Za vsa vprašanja v zvezi z navedenimi obvestili je pristojen Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Za namene informiranja je vzpostavljen klicni center na telefonski številki 01 47 45 692 in elektronski naslov napake.REK@zpiz.si.
Izjava o določitvi plačilnega računa zavezanca za vračilo preveč plačane dohodnine
 
Izjava - izjavo lahko oddate elektronsko kot NF-LD ali v papirni obliki.
Letna odmera dohodnine
Kako prek portala eDavki pridobim potrebne informacije za plačilo konkretne obveznosti?
  V svojem profilu portala eDavki pod zavihkom »Vpogledi«, pod šifro eKarticaO: Kartica zavezanca (odprte postavke) imate storitev, ki omogoča za vsako odprto postavko na vaši knjigovodski kartici prikaz plačilnih navodil in prikaz UPN naloga s QR kodo v pdf obliki. Na KarticiO v tabeli, kjer je seznam knjižb, le označite knjižbe, za katere želite pripraviti plačilna navodila.
Če želite plačati odmerjeno dohodnino,  označite konto 85 - Letni poračun dohodnine in kliknite na »Pripravi plačilna navodila za označene«. Odpre se stran, kjer imate na razpolago vsa navodila za plačilo (Končni prejemnik, Koda namena, Namen plačila, Znesek, Račun, Referenca). Če uporabljate plačevanje s pomočjo QR kode ali če želite natisniti UPN nalog v pdf obliki in ga uporabiti pri dejanskem plačilu obveznosti, kliknite še na »Pripravi UPN«.
Na kateri račun plačam dohodnino?
  Obveznosti iz naslova letnega poračuna dohodnine se poravnajo na IBAN račun PDP – proračun države SI56011008881000030 z referenco prejemnika SI19 DavčnaŠtevilka-85006, pri čemer se v prvi sklop reference prejemnika navede davčna številka zavezanca za plačilo. Plačilni nalog s QR kodo v pdf pbliki, ki ga lahko uporabite za izvršitev plačil, lahko pripravite tudi v svojem profilu portala eDavki pod zavihkom »Vpogledi«, pod šifro eKarticaO (odprte postavke). Na eKarticiO na pregledu knjižb označite obveznosti za katere želite pripraviti plačilni nalog (v primeru dohodnine vknjižbe na kontu 85 – Letni poračun dohodnine«) in kliknete na gumb »Pripravi plačilna navodila za označene«. Odpre se stran, kjer imate na razpolago vsa navodila za plačilo (Končni prejemnik, Koda namena, Namen plačila, Znesek, Račun, Referenca). Če uporabljate plačevanje s pomočjo QR kodo ali če želite natisniti UPN nalog v pdf obliki in ga uporabiti pri dejanskem plačilu obveznosti), kliknite še na »Pripravi UPN.
Čeprav imam pooblastilo za vročanje, mi portal eDavki javi »Napaka: Nedovoljena operacija. Nimate pravic za izvedbo želene operacije«.
  Kadar želite prevzeti dokument določenega zavezanca, ki vas je določil kot njegovega pooblaščenca za vročanje, je postopek prevzemanja dokumenta eVročanje-OsDok ali dokumenta eVročanje-Dok tak, da je potrebno v portalu eDavki izbrati ustreznega zavezanca (pooblastitelja) s klikom na »zamenjava zavezanca«. Ko se v portalu eDavki nahajate v profilu tega zavezanca, najdete med njegovimi Prejetimi dokumenti še dokument, ki ga je treba prevzeti. Ko kliknete na EDP številko tega dokumenta, vam bo sistem eDavki ponudil podpis eVročilnice.

Če boste v elektronskem sporočilu ali v  osebnem obvestilu (obrazec eVrocanje-Obv), ki ste ga prejeli v svoj profil v portalu eDavki, kliknili na EDP številko dokumenta, vam bo sistem javil napako za nedovoljeno operacijo. Kot je pojasnjeno zgoraj, je potrebno klikniti na zamenjava zavezanca in iz profila tega zavezanca prevzeti dokument.
Kdo ima vpogled v evidenco samoprepovedi?
 
Pooblaščene osebe Davčne uprave RS in osebe, ki izkažejo pravni interes povezava
Kdo so zavezanci za oddajo obrazca SamPre?
 
Zavezanci za oddajo obrazca o samoprepovedi so povezava